Cadmus fordítás Cadmus

Kelet-Európai országok elsőként ajánlották fel segítségüket Törökországnak

2023. 02. 06.

Csehország 68 személyből álló speciális mentőcsoportot küld Törökországba – közölte Jan Lipavsky külügyminiszter hétfőn délelőtt a Twitteren.

Közlése szerint a gyakorlott mentőkből álló csoportot a prágai és a morva-sziléziai régió tűzoltóságainak tagjaiból állítják össze megfelelő felszereléssel, s várhatóan a délutáni órákban már el is repül Törökországba. Fogadásukat a török fél már megerősítette – mondta a külügyi tárca szóvivője.

A cseh mentőcsoport az összedőlt épületek romjai alatt található túlélők felkutatására szakosodott, s egyebek között 2020-ban a libanoni Bejrútban is dolgozott. A mentőcsoport speciálisan kiképzett kutyákat is visz magával.

Megmozdult a cseh civil ágazat is, amely azonnal gyűjtést hirdetett Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeinek megsegítésére.

A prágai külügyminisztérium úgy tudja, hogy Törökország földrengés sújtotta részén mintegy ötven tagú cseh turistacsoport tartózkodik, de senkinek semmi baja nem történt. A turisták már felvették a kapcsolatot az ankarai cseh nagykövetséggel, amely megszervezi elutazásukat a veszélyeztetett területről.

Milos Zeman cseh államfő, Petr Fiala kormányfő és Jan Lipavsky külügyminiszter részvéttáviratot küldött.

Románia szakképzett kereső- és mentőegységet küld Törökországba

A román katasztrófavédelem Törökországba küldi túlélők keresésére és mentésére kiképzett speciális egységét (RO-USAR), hogy segítsen a helyi hatóságoknak a földrengés áldozatainak kimentésében – közölték hétfőn a román hatóságok.

A romok alá szorult túlélők keresését és kimentését segítő, és az ehhez szükséges felszerelésekkel is rendelkező RO-USAR katonáit, két keresőkutyát, a rohammentő-szolgálat (SMURD) orvosait és asszisztenseit a román légierő egy Helcules C-130 és egy C-27 Spartan katonai repülőgépe szállítja a törökországi Adanába.

A hétfőn kora délután Törökországba induló katonai gépek egyikével fogják hazahozni Törökországból azt a kilenc egyetemi hallgatót és tanárukat, akik a földrengés sújtotta Kahramanmaras egyik szállodájában tartózkodtak, és konzuli segítséget kértek az ankarai román nagykövetségtől.

A bukaresti kormány az európai polgári védelmi mechanizmus aktiválását követően döntött úgy, hogy 58 tagú kereső- és mentőkülönítményét Törökországba küldi, ahol a hétfőre virradóra több mint ezer ember életét követelő, a 7,8-as erősségű földrengés következett be. Nicolae Ciuca miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő is hétfőn Twitter-üzenetben fejezte ki szolidaritását és együttérzését a török népnek.

Szerbia két segélycsapatot küld Törökországba

Két mentőcsapatot küld Szerbia Törökországba a földrengés áldozatainak megsegítésére – közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök hétfőn.

Az egyenként tizenkét főből álló csapatok, valamint az összekötő tisztek feladata a romok eltakarítása, a nehéz törmelék elmozgatása, a mentés és a keresés lesz.

A szerb elnök együttérzését fejezte ki a török néppel, és közölte, Szerbia kész minden szükséges segítséget megadni a katasztrófa sújtotta országnak.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több mint ezer halálos áldozata és több ezer sérülje van.

Bulgária két katonai szállító repülőgépet küld mentőkkel

Bulgária két katonai szállító repülőgépet küld Törökországba mentőkkel és a szükséges felszereléssel a földrengés áldozatainak megsegítésére – közölte a szófiai védelmi minisztérium hétfőn.

A tájékoztatás szerint két Alenia C-27J Spartan típusú szállító repülőgép hétfőn szállítja Törökországba a tűzoltóság és a közbiztonsági szolgálat, valamint a szófiai városvezetés mentőcsapatait.

A 7,4-es erősségű földrengés fészke 7 kilométer mélyen volt a törökországi Kahramanmaras tartományban. A legfrissebb adatok szerint 284 ember meghalt, 2323 megsérült, több mint 100 lakóépület, köztük többszintes lakóépületek is megsemmisültek.

Észak-Szíriában, a rengés epicentrumához közeli területen 237 halottról érkezett jelentés.

Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán is segítséget ajánlott a török-szíriai földrengés után

Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán is segítséget ajánlott fel hétfőn Törökországnak a hajnali földrengés okozta károk helyreállítására és emberek mentésére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: országa kész a szükséges segítséget megadni a “baráti” török népnek.

“Megdöbbentőek a törökországi földrengés következtében több száz ember haláláról és sérüléséről szóló hírek. Részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok családjainak, és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek. Közel vagyunk a barátságos török néphez ebben az időszakban, készek vagyunk megfelelő segítséget nyújtani neki” – írta a Twitteren.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter hétfő reggel szintén a Twitteren közölte: Ankara segítségkérési felhívására reagálva 76 tűzoltóból és 8 mentőkutyából álló csoport küldését ajánlotta fel.

Azerbajdzsán 370 fős mentőcsoportot küld Törökországba, hogy közreműködjön a természeti katasztrófa következményeinek elhárításában és a kutató és mentési munkálatokban – számolt be hétfőn a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő táviratban fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a “hatalmas erejű” földrengés számos áldozata miatt, és kifejezte készségét a segítségnyújtásra.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑