Cadmus fordítás Cadmus

Kenőpénzek elfogadásával vádolta Aung Szan Szú Kjít egy juntaközeli üzletember

2021. 03. 20.

Több mint félmillió dollár (több mint 153 millió forint) kenőpénz elfogadásával vádolta meg egy, a mianmari hadsereghez köthető üzletember csütörtökön Aung Szan Szú Kjít, az ország februárban őrizetbe vett akkori de facto vezetőjét.

A korábban kábítószervádak miatt elítélt építési vállalkozó, Maung Vaik a junta által ellenőrzött mianmari állami televízióban azt mondta, hogy 2018 óta több alkalommal is nagyobb összegeket adott át Aung Szan Szú Kjínek és más politikusoknak, bár azt nem mondta el, milyen célokra. Hírügynökségek szerint elképzelhető, hogy az állításokkal a junta újabb vádemeléseket készít elő.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít február 1-én, a puccs napján vették őrizetbe, a bíróság pedig azóta már vádat emelt ellene az ország export- és importtörvényének megsértése, illetve a katasztrófavédelmi törvényekkel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Azzal is gyanúsítják, hogy egy politikustársától 600 ezer dollár (körülbelül 184 millió forint) értékben aranyrudakat fogadott el.

Ugyancsak vádat emeltek Vin Mjint elmozdított államfő ellen, aki a hadsereg szerint megsértette a koronavírus-járvány miatt bevezetett közösségen belüli távolságtartása vonatkozó intézkedéseket, miután választási rendezvényt tartott több mint 30 ember részvételével.

Mindeközben egy mianmari bíróság elfogatóparancsot adott ki az ország ENSZ-nagykövete, Kjav Moe Tun ellen, akit hazaárulással vádolnak. A diplomata február 26-án a világszervezet New York-i székházában ugyanis elítélte a hatalomátvételt, és “a lehető leghatározottabb cselekvésre” szólította fel a nemzetközi közösséget a demokrácia helyreállítása érdekében.

Hazaárulással vádolták meg Manh Vin Khaing Thant, a puccsot követően megalakult polgári árnyékkormány vezetőjét is.

Csütörtökön ismét tüntetéseket jelentettek az országból. Rangun külvárosában az emberek felgyújtották a barikádokat, hogy megakadályozzák a rohamrendőrség előrenyomulását. A puccs elleni tiltakozásokban már több mint 200-an haltak meg.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑