Cadmus fordítás Cadmus

Kerry a szíriai együttműködés felmondásával fenyegette Moszkvát

2016. 09. 28.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett az aleppói helyzet lehetséges rendezéséről – közölte az orosz külügyi tárca. A szíriai városban napok óta kiélezett harcok folynak a szíriai hadsereg és a terroristák között.

Kerry a telefonbeszélgetés során a szíriai együttműködés felmondásával fenyegette Moszkvát, amennyiben Oroszország nem tesz azonnal lépéseket, hogy véget vessen Aleppó ostromának és nem állítja helyre az előző hét elején összeomlott fegyvernyugvást – közölte John Kirby, az amerikai külügyi tárca szóvivője.

Az amerikai külügyi tárca vezetője emellett súlyos aggodalmát fejezte ki Lavrovnak a Moszkva támogatását élvező damaszkuszi rezsim nagyszabású légi és szárazföldi offenzívája miatt, amelyet a szíriai lázadók uralta kelet-aleppói negyedek ellen indított. Az amerikai külügyminiszter különösen aggasztónak találta az aleppói kórházak, a vízhálózat más civil infrastruktúra elleni orosz és szíriai bombázásokat – derül ki Kirby közleményéből.

“Kerry világossá tette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszországot teszik felelőssé a helyzetért, így a városi területen bevetett gyújtó és bunkerromboló bombák használatáért is, s ez drasztikus eszkalációt jelent, ami nagy veszélynek teszi ki a civileket” – olvasható a dokumentumban.

Akár háborús bűncselekményként is értékelhető az ilyen jellegű fegyverek lakott területen történő használata – vélekedett az amerikai tisztségviselő.

Lavrov ugyanakkor ismételten arra sürgette Kerryt, hogy az Egyesült Államok tartsa meg a szíriai fegyvernyugvásról szóló orosz-amerikai megállapodás rá eső részét, és tegyen különbséget a Washington támogatását élvező felkelők és a terroristák között. Az orosz külügyminiszter rámutatott: a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) hadurai nyíltan arról beszéltek, hogy külföldi erők támogatják őket, és amerikai fegyverekhez jutnak hozzá.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑