Cadmus fordítás Cadmus

Kerry: Aleppó elestével még nem ér véget a háború

2016. 10. 20.

John Kerry szerdán délután először tartott sajtóértekezletet Washingtonban, mióta visszatért sokadik körútjáról Európából, ahol hétfőn újabb javaslatokkal állt elő a tartós szíriai béke megteremtése érdekében. Az amerikai diplomácia vezetője szerdán ismét kérte Oroszországot, hogy hagyjon fel Aleppó bombázásával.

Az amerikai külügyminiszter szerdán rögtön csillapította is az új szíriai tűzszünethez fűzött reményeket. Amikor a szerdán Genfben amerikai, orosz, szaúdi, katari és török katonai vezetők megbeszéléseiről kérdezték – amelyeken arról volt szó, hogy hogyan lehetne elkülöníteni az al-Kaidához köthető terroristákat az ellenzéki harcosoktól az ostromlott Aleppó városában – a miniszter borúlátóan nyilatkozott.

„Nem közelítek nagy várakozással e tűzszünethez” – fogalmazott, s leszögezte, hogy szerinte nincs meg a kölcsönös bizalom a tűzszüneti megállapodáshoz. Ismét Oroszországot figyelmeztette, mondván: „minden egyes bomba, amelyet Oroszország és az Aszad-rezsim ledob, csak tovább radikalizálja az embereket”. Hozzátette, Moszkvának meg kell értenie, hogy a bombázások nem oldják meg, csak súlyosbítják a helyzetet. Kerry hangsúlyozta, hogy ha „Oroszország és Aszad sikeresen be is veszi Aleppót, ettől még a háború alapvető dinamikája nem változik meg”.

Az amerikai diplomácia irányítója egyúttal sürgette, hogy Oroszország térjen vissza a genfi tárgyalóasztalhoz.
Az ENSZ székházában New Yorkban szerdán délután az Amnesty International munkatársai új műholdas felvételeket mutattak be Aleppóról, s ezekből jól látszik, hogy a szíriai várost 110 helyen érte bombatalálat. Az emberi jogi szervezet álláspontja szerint az intenzív bombázások célja „a város kiürítése és ellenőrzés alá vonása”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑