Cadmus fordítás Cadmus

Kész az ötödik generációs repülőgép Iránban (Videóval)

2017. 04. 24.

Irán bejelentette, és ismét bemutatta, hogy használatra kész lett az ötödik generációs vadászgépe, a Qaher-313. Az új típusú vadászgép különleges új harci műveletekre képes.

A médiában megjelentek videók az ötödik generációs iráni repülőgépről. Források szerint „a hadsereg ünnepe” nap alkalmából az új gép szerepelt a kiállításon. Kifutópályán bemutatta hogyan száll fel és le, de hogy mikre képes az égen, az nem derült ki.

A Qaher-313-at nyilvánosság előtt először 2013 februárjában lehetett látni. Akkor a szakértők megjegyezték, hogy nagyon kicsi, annyira, hogy a pilóta a pilótafülkében nem tudja kinyújtani a lábát. Az új videók alapján a pilótafülke sokkal nagyobbá vált. Különbség még, hogy első fellépésekor a gépnek egy motorja volt, de most már két motorja van.

Az irániak megerősítették, hogy a légvédelmi rendszerek nem lesznek képesek felismerni a repülőgépet, és hangsúlyozták, hogy az alakja és a külső megjelenése alapján egy sorban áll a világhírű harci repülőgépekkel.

Az iráni hadsereg tisztjeinek nyilatkozatai ellenére, sok szakértő kétségbe vonta a Qaher-313 képességeit, és egy átlagos vadászgéphez hasonlították, valóban szokatlan alakja ellenére. Ezt azzal indokolták, hogy például az előtérben nagyon szűk a hely, mely nem teszi lehetővé, hogy a pilóta nagy látószöggel rendesen dolgozhasson. (Russia Today)

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑