Cadmus fordítás Cadmus

Két kolosszális szfinx szobor rejtőzött az ókori egyiptomi templomban

2022. 01. 28.

Az egyiptomi-német régészek Amenhotep fáraó kolosszális mészkőszobrait fedezték fel, amelyek a szfinxre hasonlítanak. A műalkotások eredetileg körülbelül 8 méter hosszúak voltak, amikor III. Amenhotep király, a 18. dinasztia királya számára elkészítették őket, akinek harmincnyolc éven át tartó uralkodása alatt Egyiptom hatalma egyik csúcspontját érte el, a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem és a kultúra – adta hírül az Origo.hu.

Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium közleményes szerint a nemzetközi csapat a szfinxszerű szobrokat Théba ókori fővárosában (a mai Luxorban ) tárta fel III. Amenhotep király halotti templománál, amelyet az ókori egyiptomiak az „évmilliók templomának” is neveztek.

A  szfinxszerű amenhotep-ábráázolásokat kolosszusok vagy a valóságnál nagyobb szobrokat nevezik

Az 1998-ban indult, Memnon Colossi és Amenhotep III Temple Conservation Project néven futó régészeti küldetés során a szakemberek oszlopok és falak romjait is felfedezték a halotti templomnál, amelyet az ókori egyiptomiak szertartásos és rituális jelenetekkel díszítettek.

A két kolosszuson maga a fáraó látható, aki fejdíszt, királyi szakállt és széles nyakláncot visel – mondta Mustafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A restaurálás során az egyik kolosszus mellkasán egy felirat látható, amelyen ez áll: „Ámon isten kedvese”, amely III. Amenhotepre utal.

Ez a templom számos szobornak, modellnek és faldísznek adott otthont, mielőtt időszámításunk előtt 1200-ban pusztító földrengés érte – magyarázta Hourig Sourouzian egyiptológus, a régészeti misszió vezetője. – A küldetés során három meglehetősen jól megőrzött szobrot is találtunk a hatalmas istennőről, Szahmetről, aki ábrázolása szerint női testen oroszlánfejet visel.

A Szahmet szobrok egy nyitott belső udvar homlokzatán helyezkedtek el, amelyet az oszlopcsarnok udvarként ismertek. Az itt felfedezett faldomborművek a Heb-Sed új jeleneteit tárják fel:

Ez az uralkodó ünnepét jelentette, amely a 30 évnyi uralkodás után kezdődött, és ezt követően háromévente ismétlődött.

Ez volt az ókori egyiptomiak egyik legfontosabb ünnepe. A fesztivál ábrázolásain a fáraó ereje teljében ül a trónján, alattvalói pedig boldogan állnak körülötte és izgatottan várják a beszédét, amely újabb harminc éves, jólétben és gazdagsággal teli uralkodást ígér. Ebből az alkalomból az uralkodó felajánlásokat tett az isteneknek.
Az ünnepség csúcspontja gyanánt a fáraó egy versenypályán is körbe futott az udvaron, hogy ezzel is demonstrálja fizikai képességeit
– tette hozzá Rahim Rihan, a Dél-Sínai-félsziget kutatási, régészeti tanulmányainak és tudományos publikációinak főigazgatója.

A Memnon Colossi és Amenhotep III Temple Conservation Project négy részből állt: a helyszín felmérése után a csapat megvizsgálta a romokat, majd terveik szerint az összes újonnan dokumentált műtárgyat visszahelyezik eredeti helyükre a templomban. Végül a szakértőkből csapat dönti el, hogyan lehet a legjobban megőrizni a helyszínt a jövőben.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑