Cadmus fordítás Cadmus

Két rivális iraki erő egyaránt azt állítja, többségi parlamenti tömböt alakított

2018. 09. 03.

Két, egymással szemben szerveződő iraki pártcsoportosulás egyaránt azt állította vasárnap, hogy többségi tömböt tudott alakítani a bagdadi parlamentben.

Bejelentésük erősíteni látszik azt a politikai bizonytalanságot, amely a májusi iraki választások óta tart a közel-keleti arab országban.

A Muktada asz-Szadr síita hitszónok és Haider al-Abádi leköszönő kormányfő által vezetett csoportosulás saját közleménye szerint 177 képviselőt tudott a maga oldalára állítani 16 választási listájáról, ami abszolút többséget biztosítana számára a 329 tagú iraki parlamentben. Közleményüket az iraki állami hírügynökség ismertette.

A rivális síita csoportosulás, élén Núri al-Máliki volt kormányfővel és Hádi al-Amrí egykori közlekedési miniszterrel, erre azzal válaszolt, hogy ők is megalakították a saját szövetségüket, és az övék lesz a legnagyobb tömb a parlamentben, miután egyes honatyákat sikerült rávenniük, hogy álljanak át hozzájuk a másik oldalról.

Máliki és Amrí a szomszédos Irán két legismertebb iraki szövetségese. Abádit úgy emlegetik, mint akinek a hatalomban tartását előnyben részesítené az Egyesült Államok, míg Szadr olyan nacionalistaként állítja be magát, aki az amerikai és az iráni befolyást egyaránt visszautasítja – írja jelentésében a Reuters hírügynökség.

Az iraki törvényhozás a tervek szerint hétfőn tartaná alakuló ülését, hogy megválasszák a házelnököt, és elindítsák a kormányalakítás folyamatát.

A Szadr és Abádi vezette csoportosulás soraiban található közleményük szerint Ijád Allávi alelnök és Ammár al-Hakim síita hitszónok pártja, néhány szunnita törvényhozó, valamint az iraki türkmén, jazidi, mandeus és keresztény kisebbségek képviselői. Nem csatlakoztak ugyanakkor hozzájuk a képviselethez jutott kurd csoportok.

Ez utóbbi jelentős változás lenne, mivel azóta, hogy az Egyesült Államok vezette 2003-as hadjárat megdöntötte Szaddám Huszein iraki diktátort, a hatalmat megosztva gyakorolta az ország három legnagyobb etnikai-vallási népcsoportja. A miniszterelnököt a síita arabok adták, a parlament elnökét a szunnita arabok, míg az elnöki posztot egy kurd töltötte be.

Az iraki legfelsőbb bíróság csak két hete hagyta jóvá a május 12-i parlamenti választás hivatalos végeredményét, miután csalás gyanúja miatt júniusban elrendelték a voksok kézi újraszámolását. Az előző iraki parlament négyéves mandátuma már június 30-an lejárt. Azóta korlátozott jogkörrel rendelkező ügyvivő kormánya van az országnak.

Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑