Cadmus fordítás Cadmus

Két spanyol városban fogták el a terrorszervezet támogatóit

A spanyol hatóságok kedden két spanyol városban, Las Palmasban és Bilbaóban is elfogtak egy-egy férfit, akik az önmagát Iszlám Államnak nevező dzsihadista terrorszervezet támogatói, tanainak népszerűsítői – közölte a spanyol belügyminisztérium.

    A Kanári-szigetek fővárosában letartóztatott, 33 éves marokkói állampolgárról azt feltételezik, hogy terrorakciót is szándékában állt elkövetni. A hatóságok már 2012 óta figyelték, de az utóbbi időben erőteljes radikalizálódáson ment keresztül, külsejében, öltözékével is igyekezett hasonulni az IÁ tagjaihoz, családjára nem csak vallási, hanem szigorú életviteli szabályokat is rákényszerített – írja közleményében a tárca.
Az internetes közösségi oldalakon a férfi nyílt gyűlöletről tett tanúbizonyságot a nyugati kultúra iránt, magasztalta a vértanúságot, és nyíltan támogatta az Iszlám Államot.
Az észak-spanyolországi Bilbaóban őrizetbe vett, 44 éves algériai állampolgárt a terrorszervezet propagandájának és tanainak terjesztésével gyanúsítják.
A hatóságoknak az tűnt fel, hogy a férfi az utóbbi hónapokban visszahúzódóvá vált, szociális kapcsolatait szinte teljesen megszüntette, viszont internetes aktivitása fokozódott, sokszor rendkívül erőszakos, az Iszlám Államhoz kötődő tartalmakat osztott meg, és éltette a “hitetlenek” meggyilkolását. A spanyol belügyminisztérium szerint kapcsolatot tartott fenn bűnözőkkel és – más európai országokban megfigyelt – feltételezett terroristákkal is.
Spanyolország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban párhuzamosan elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán.
Azóta a spanyol hatóságok összesen 188 embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.

Orientalista.hu – MTI

 

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑