Cadmus fordítás Cadmus

Két tűz között Lengyelország Irán és Kína miatt

Nem csak a gdanski polgármester megölése miatt figyelnek Lengyelországra a világpolitika szereplői. Varsó kényelmetlen helyzetben találta magát, mivel résztvevőként kell egyik vagy másik oldalra helyezkednie, s döntéseivel könnyen megharagíthatja partnereit, az Egyesült Államokat vagy Kínát.

Mike Pompeo múlt pénteken jelentette be, hogy a jövő hónapban közel-keleti konferenciát szerveznek Varsóban a békéről, stabilitásról, szabadságról és biztonságról, amelynek szerinte fontos része annak biztosítása, hogy Irán ne gyakorolhasson destabilizáló befolyást a térségben.

A megfogalmazásból kitűnik, hogy az amerikai álláspont képviselete lesz a domináns a találkozón, ezért vasárnap be is kérették Teheránban a lengyel nagykövetség ügyvivőjét, hogy az iráni külügyminisztérium kifejezhesse rosszallását, mert Varsó helyszínt biztosít az „Irán-ellenes” eseménynek. Bár a lengyel diplomata közölte, szó sincs Irán-ellenességről, előzőleg Mohamed Dzsavád Zaríf (képünkön)iráni külügyminiszter a Twitter mikroblogon élesen bírálta a lengyel kormányt, az esemény házigazdáját.

„Varsó sosem fogja lemosni magáról ezt a gyalázatot: míg Irán lengyeleket mentett a második világháborúban, a lengyel kormány most egy elkeseredett Irán-ellenes cirkusznak ad otthont” – fogalmazott Zaríf az MTI szerint.

Ezzel egy időben Lengyelországban egy másik nemzetközi csörte mellékviadala is zajlik, amelyben az Egyesült Államok és Kína vesz részt. A Huawei kínai telekommunikációs cég egyik lengyelországi alkalmazottját letartóztatták, mert a gyanú szerint Kínának kémkedett, amit az érintett tagad, ám a Hua­wei gyorsan megvált tőle, s elhatárolódott a tevékenységétől.

A Huaweit több nyugati országban is a kínai kormány meghosszabbított kezének tekintik, s látványos fejlesztései az 5G-mobilhálózat területén arra sarkalltak több államot, hogy a Huaweit nemzetbiztonsági kockázatnak tekintsék. Az ügynek elemzők szerint politikai okai is vannak: a kínai fejlesztésű, általuk ellenőrzött mobilhálózat az amerikaiaknak óriási hátrányt jelentene.

A játszmában Kanada is szerepet játszik, hiszen ott tartóztatták le Meng Van-csout (Meng Wanchou) az amerikai hatóságok kérésére. A Huawei pénzügyi igazgatója ellen az a vád, hogy 2009 és 2014 között megkerülte az Irán ellen hozott szankciókat. Varsó ugyanakkor befogadta az amerikai hadsereget, amikor állandó támaszpont létesítését engedélyezte területén, s a lengyel hadsereget is amerikai fegyverekkel fejlesztik.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑