Kétezer emberről mondták már ki az ítéletet: életük végéig Erdogan börtöneiben maradnak

A több százezer őrizetbe vétel nyomán már 3 ezernél több börtönbüntetést szabtak ki a 2016-os puccsra hivatkozva.

Eddig 1934 embert ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre Törökországban a 2016. július 15-i puccskísérlettel kapcsolatban – jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség.

Összefoglalójuk szerint a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben eddig 3057 ember kapott börtönbüntetést a puccskísérlet miatt:
1934 ember büntetése életfogytiglan;
közül 956-an súlyosbított életfogytiglanit kaptak;
további 1123 embert pedig 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetésekre ítéltek.

A puccskísérlet miatt eddig 289 bírósági per indult, ebből keddig 239-et tudtak lezárni a török hatóságok. A súlyosbított életfogytiglanit kapott több volt tábornok, tiszt és altiszt, de rengeteg civil aktivistát, jogvédőt, újságírót és tanárt is börtönbe zártak, akár évtizedekre.

A hatósági fellépés 2016 júliusa óta szakadatlan. A fegyveres erőknél mintegy 15 ezer embert menesztettek tisztségéből, összesen pedig csaknem 220 ezer embert, köztük bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat vettek őrizetbe, összeesküvéssel vagy terrorizmussal gyanúsítva őket.

A kivégzés helyén áll a súlyosbított életfogytiglan

A török kormányzat a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte az alkotmányból. Helyette vezették be a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést. Ez gyakorlatilag tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést jelent, azonban az elítélt magaviseletétől függően legkorábban 30 év után feltételesen szabadlábra kerülhet. Ez a hagyományos életfogytiglani szabadságvesztés esetén 24 év.

Amennyiben a bíróság az adott vádlottat kétszeresen vagy többszörösen súlyosbított életfogytiglanival sújtja, ez az időtartam 60 évre nő. Ezt a büntetést terrorizmusért, gyilkosságért, nemi erőszakért vagy lázadásért lehet kapni. Az elítéltnek magánzárkába kell kerülnie, és legfeljebb két rabtársával naponta egyetlen órát találkozhat.

Népszava

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑