Cadmus fordítás Cadmus

Kétszáz gyerek halt éhen a tigréi konfliktus elmúlt hónapjaiban

2021. 11. 17.

Közel 200, öt év alatti gyerek halhatott éhen az észak-etiópiai Tigrében dúló konfliktus elmúlt négy hónapjában az AFP francia hírügynökség kedden közzétett, helyi orvosokra és kutatókra hivatkozó jelentése szerint.

Hagosz Godefai, a térség egykori egészségügyi főigazgatója a hírügynökségnek azt mondta: összesen több mint 186, súlyos rosszul tápláltság miatt meghalt gyermekről tudnak.

Hozzátette, hogy a kapott adatok vélhetően korántsem teljesek, és a halottak száma akár a duplája is lehet, mert még mindig rengeteg körzet van Tigrében, ahová nem jutottak el. Emlékeztetett arra is, hogy e körzetekben az emberek semmiféle egészségügyi szolgáltatáshoz nem jutnak, és sokszor még ivóvizük sincs.

A június végétől október végéig tartó időszakot vizsgáló jelentésben – amelyet 14 tigréi kórház és a Mekelei Egyetem adataiból állítottak össze – kiemelik azt is, hogy a térségben jelenleg a gyermekek 29 százaléka súlyosan rosszul táplált, míg a konfliktus kirobbanása előtt ez az arány kilenc százalék volt.

A felmérés során megkérdezett családok közül csupán 14 százalék vallotta, hogy elegendő élelmiszerük van, míg a harcok kezdete előtt hatvan százalékuk nem panaszkodott erre.

Godefai kiemelte, hogy emellett több tízezer, más betegségben szenvedő tigréi helyzete vált tarthatatlanná, 55 ezer HIV-fertőzöttről is tudni. “Kollektív büntetésnek” nevezte a térségben élők elleni blokádot.

Etiópiában egy éve robbant ki a belháború, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a hadsereg offenzívát indított a magának nagyobb autonómiát követelő északi Tigré szövetségi állam ellen.

A harcokban már ezrek vesztették életüket, súlyos humanitáris válság alakult ki. A konfliktus sújtotta térségben mintegy 400 ezer embert fenyeget éhínség, a térségbe azonban nem engedik be a segélyszervezeteket.

MTI, Origo.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑