Kettős öngyilkos merénylet Szomáliában

Legkevesebb tíz ember életét vesztette egy kettős öngyilkos merényletben, amelyet a közép-szomáliai Galkayo város önkormányzati épülete ellen követtek el – közölték vasárnap a szomáliai hatóságok.

Az autóba rejtett pokolgépes támadás elkövetését az al-Shabab szomáliai szélsőséges csoport vállalta. Abdiasis Abu Musab, a szervezet szóvivője közölte: két öngyilkos merénylő hajtotta végre a támadást. Ali Ahmed rendőrtiszt elmondta: tíz halottról, köztük civilekről és a biztonsági erők tagjairól tudnak a hatóságok. Szemtanúk arról számoltak be, hogy egymás után két robbanás hallatszott, és ezeket fegyverropogás követte. Halima Ismail galkayói lakos azt mondta, hogy először egy teherautóba rejtett, majd nagyjából egy perc múlva egy személygépkocsiba rejtett robbanószerkezetet hoztak működésbe.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét – a fővárost is – uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerilla-hadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el a kormányhatóságok, vagy az országban állomásozó idegen katonák ellen.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑