Kéttucatnyi halottja van a mianmari földcsuszamlásnak

Legalább 25 halálos áldozata lehet annak a földcsuszamlásnak, amely a Mianmar északi részén található Kacsin állam egyik jádebányájánál történt – jelentette szerdán a helyi szerdán sajtó.

A hírközlési minisztérium közlése szerint a keresési és mentési műveleteket biztonsági okokból elhalasztották, ugyanis a környéken további földcsuszamlásokra lehet számítani. A térségben július közepén már történt egy hasonló földcsuszamlás, amelyben legalább tíz, jádedarabok után kutató ember halt meg, és több mint negyvenen megsérültek.

A hivatalosan államtanácsosként Mianmart vezető, Nobel-békedíjas Aun Szan Szú Kji 2016-os hivatalba lépésekor ugyan ígéretet tett arra, hogy rendezik a bányászat viszonyait, Kacsin államban azonban már több mint százan veszítették életüket a szabályozatlan jádebányáknál történt földcsuszamlásokban.

A Global Witness brit civil szervezet 2014-ben mintegy 31 milliárd dollárra (8632 milliárd forint) becsülte az ágazat értékét. A kacsini jádebányák zömében a hadsereg, helyi drogbárók és fegyveres nemzetiségi csoportokhoz köthető cégek, vagy családtagok kezében vannak.

Az egyre növekvő kínai kereslet miatt hatalmas mennyiségű bányászati hulladék keletkezik, a tárnák környékén gyakran több száz méter magas hulladékhegyek magasodnak, és sok, jádedarabok után kutató környékbelit vonzanak.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑