Cadmus fordítás Cadmus

Kiállították II. Hóditó Mehmed szultán visszavásárolt portréját Törökországban

Kiállították pénteken Isztambulban a 15. században élt II. Hódító Mehmed szultán közelmúltban visszavásárolt korabeli portréját.

Az olajfestményt június 25-én szerezte vissza Törökország a világhírű londoni Christie’s aukciós ház egyik árverésén, amelyhez Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester utasítására telefonon kapcsolódtak hivatalának munkatársai.

Az önkormányzat 7,9 millió török lírát (323 millió forintot) fizetett az alkotásért, amely két hónappal később, augusztus 26-án érkezett Isztambulba.

Pénteken a városháza épületében Imamoglu a kezében tartva mutatta be a sajtónak a képet, amelyet 1480-ban Gentile Bellini velencei festő készített isztambuli vendégeskedése során. A portré különlegessége, hogy a szultán mellett bal oldalon egy másik, ismeretlen férfit is ábrázol.

A fehér kesztyűt viselő Imamoglu sajtótájékoztatóján közölte, hogy a festmény október 6-tól tekinthető meg a városházán, addig az épület speciális raktárában “pihentetik”.

II. Hódító Mehmed volt az a szultán, aki 1453-ban mindössze 21 évesen foglalta el Konstantinápolyt (a mai Isztambult), végleg megpecsételve ezzel a Bizánci Birodalom sorsát.

A szultánról életében három olyan portré készült, amely napjainkig fennmaradt.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑