2016. 10. 27.

Kiderült, hány koszovói csatlakozott az Iszlám ÁllamhozEddig 316 koszovói állampolgár csatlakozott a szíriai és az iraki harcokhoz, közülük 117-en már hazatértek, 58-an azonban biztosan életüket vesztették – közölte Blerim Rama, a koszovói rendőrség terrorizmusellenes osztályának tagja a pristinai RTK televízióban szerdán.

A rendőrség adatai szerint 44 nő és 29 gyerek is csatlakozott a harcokhoz. A biztonsági szervek információi szerint jelenleg 140 koszovói még a harctereken tartózkodik, a gyanú szerint 77-en a terrorista szervezetek, főként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tevékenységébe is bekapcsolódtak.

Blerim Rama tájékoztatása szerint 58 halálesetet jelentettek be eddig, többségüket a terroristák ölték meg, amikor el akarták hagyni az összecsapások helyszínét.

A 117 visszatérő 17–27 év közötti, alacsony iskolai végzettségű és rossz anyagi helyzetű, néhányuk büntetett előéletű. A rendőr szerint a koszovóiak főként haszonszerzésből, kalandvágyból és ideológiai okokból csatlakoztak a harcokhoz.

A koszovói törvények tiltják a külföldi harcokban való részvételt. 2014 óta 120 embert vettek őrizetbe az Iszlám Állammal való kapcsolat miatt. A koszovói belügyminisztérium adatai szerint az idei esztendőben egyetlen koszovói állampolgár sem csatlakozott a szíriai és az iraki harctéren az Iszlám Állam soraiban harcoló zsoldosokhoz.

A balkáni ország lakosságának 95 százaléka muszlim ugyan, de az iszlám mérsékeltebb irányzatához tartozik, a szélsőségek csak kis számban jelennek meg.

Orientalista.hu – MTI

, ,
<


Back to Top ↑