Cadmus fordítás Cadmus

Kiengedték a börtönből a szexuális zaklatás ellen tiltakozó aktivistát Egyiptomban

2018. 12. 29.

Kétéves börtönbüntetést kapott Amal Fathi asszony, mert “ hamis információkat terjesztett a szexuális zaklatással kapcsolatban” a legnépesebb arab államban. Egyiptomban a nők 60%-a számolt be arról, hogy volt már szexuális zaklatás áldozata – állapította meg tavaly az ENSZ egyik tanulmánya.

Sem a konzervatív társadalom, sem pedig a hatalom nem hajlandó tudomást venni erről. Aki tiltakozik, az könnyen börtönbe kerülhet, mint Amal Fathi asszony.

A családanya szeptember óta volt bebörtönözve, december 30-án jár le a fellebbezése. Egy másik ügyben is bíróság elé került, mert az állambiztonság “terrorista kapcsolatokkal” vádolja. A nemkormányzati szervezetek szerint az állambiztonság így kíván megszabadulni a kellemetlen polgároktól. A terrorizmusellenes törvényt úgy fogalmazták meg, hogy annak alapján szinte mindenféle közéleti aktivitás gyanús lehet. Sziszi elnök mindenáron el akarja kerülni a radikális társadalmi változásokat.

A konzervatív közvélemény nem tekinti bűnnek a szexuális zaklatást, ezért inkább azokat csukják börtönbe, akik ez ellen tiltakoznak Egyiptomban. A most szabadon engedett aktivista jogállása továbbra is bizonytalan: bár kiengedték a börtönből, de a bíróság egyik ügyben sem mondta ki az ártatlanságát. Vagyis bármikor visszavihetik a börtönbe a szexuális zaklatás ellen tiltakozó családanyát Egyiptomban.

Globoport

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑