Cadmus fordítás Cadmus

Kína el akart hallgattatni egy ujgur aktivistát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

2023. 03. 24.

Kína csütörtökön megpróbált megakadályozni egy ismert ujgur aktivistát abban, hogy felszólaljon az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

A Németországban élő Dolkun Isza, az Ujgur Világkongresszus elnöke a tanács ülésszakának általános vitájában szólalt fel. Azt mondta, hogy a Kína ellen felhozott vádak súlyossága a tanács azonnali közbelépését és figyelmét igényli.

Az aktivista több, nemrégiben elkészült jelentésre hivatkozott, közöttük az ENSZ volt emberi jogi főbiztosának, Michelle Bachelet-nek a jelentésére, amelyek szerint a kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen súlyosan megsértik az ujgurok és más muszlim kisebbségek jogait.

Mihelyst azonban Dolkun Isza elkezdte a beszédét, Kínának a teremben jelen lévő képviselője szót kért, hogy tiltakozzon, arra hivatkozva, hogy Dolkun Isza “nem egy civil szervezet képviselője, és még kevésbé az emberi jogok védelmezője”. A diplomata Kína-ellenes, szakadár és erőszakos egyénnek” nevezte az aktivistát.

A tanács elnöke, Václav Bálek hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek szabadon választják meg az őket a vitákban képviselő szónokokat, és hagyta, hogy Dolkun Isza – akit a Global Human Right Defence nevű, hágai székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet hívott meg – elmondja a beszédét.

Dolkun Isza az AFP francia hírügynökségnek elmondta: nem ez volt az első alkalom, hogy a kínai kormány megpróbálta elhallgattatni. Sajnálkozását fejezte ki, amiért a Michelle Bachelet jelentésében szereplő aggasztó következtetések ellenére az Emberi Jogi Tanács nem vette napirendre a hszincsiangi kérdést.

A jelentés szerint hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy a nyugat-kínai régióban általános a kínzás, az önkényes fogvatartás, a vallási és gyermekvállalási jogok megsértése. Korábban azzal vádolták Kínát, hogy több mint egymillió ujgurt és más muzulmánt tart fogva átnevelőtáborokban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑