Kína és Oroszország megakadályozta az ENSZ BT-ben a szudáni erőszakot elítélő határozattervezetet

Kína és Oroszország megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi rendkívüli ülésén annak a határozattervezetnek az elfogadását, amely elítélte volna a szudáni erőszakcselekményeket. A szudáni hadsereg az előző nap felszámolta az ellenzéki tüntetők táborát Kartúm központjában, és a műveletben többtucatnyian meghaltak, illetve megsebesültek.

A szudáni helyzet miatt Németország és Nagy-Britannia indítványozta a BT rendkívüli ülését, és terjesztett be határozattervezetet. Ez elítélte volna a civilek megölését, követelte volna az erőszakcselekmények beszüntetését, és felszólította volna az országot vezető átmeneti katonai tanácsot és a tüntetőket, hogy békés úton oldják meg a belpolitikai válságot.

Kína azonban határozottan ellenezte a szövegtervezetet, Oroszország pedig ragaszkodott ahhoz, hogy várják meg az Afrikai Unió véleményét a kérdésben – közölték diplomaták, akik részt vettek a zárt ajtók mögötti ülésen. Dmitrij Poljanszkij orosz nagykövet az ülés után újságíróknak azt mondta: a tervezet kiegyensúlyozatlan volt, pedig egy ilyen helyzetben „nagyon óvatosnak kell lenni, mert elmérgesíthetjük”.

Szudánban az átmeneti katonai tanács bejelentette kedden, hogy felmondta a fő ellenzéki koalícióval megkötött összes megállapodását, és kilenc hónapon belül megtartandó választásokat írt ki. A demokráciapárti tüntetők elutasították ezt, és folytatták tiltakozásukat. A Kartúm körül kialakult újabb tüntetéseken számos összecsapás tört ki katonák és tüntetők között. Egy ellenzéki orvoscsoport szerda hajnali közlése szerint a tüntetők táborának felszámolása óta 60 embert öltek meg erőszakcselekményekben a fővárosban és környékén.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑