Cadmus fordítás Cadmus

Kína szerint Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok veszélyes útra tért

2023. 03. 14.

“Önző geopolitikai törekvésük” miatt Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi közösség aggályait is, veszélyes útra tért – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden.

Vang Ven-pin szóvivő ezt szokásos sajtótájékoztatóján közölte arra a kérdésre válaszolva, hogy Peking miként értékeli az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália tervét arra vonatkozóan, hogy Ausztráliát a legkorszerűbb, atommeghajtású támadó tengeralattjárókkal kívánják ellátni.

A szóvivő Hszi Csin-ping államelnök és Joe Biden amerikai elnök esetleges találkozójával kapcsolatban csupán arról tájékoztatott, hogy Kína és az Egyesült Államok fenntartja a “szükséges kommunikációt” az ügyben. Mint fogalmazott: “Meggyőződésünk, hogy a kommunikáció értékét és jelentőségét nem csupán maga a kommunikáció ténye adja, hanem az, hogy fokozza a megértést, segíti a különbségek elsimítását” – jegyezte meg Vang.

Joe Biden elnök Rishi Sunak brit miniszterelnökkel San Diegóban folytatott tárgyalása után újságíróknak úgy nyilatkozott: nem aggódik amiatt, hogy a tengeralattjáró-üzletet Kínában agresszív lépésnek tekintenék. Amikor arról kérdezték, fog-e találkozni hamarosan Hszivel, annyit mondott: “igen”. Amikor tovább kérdezték, elárulja-e, hogy mikor, azt felelte: “nem”.
Joe Biden, Anthony Albanese ausztrál és Rishi Sunak brit miniszterelnök a 2021-ben létrehozott, AUKUS-nak elnevezett védelmi együttműködés keretében találkozott Dél-Kaliforniában.

Az ausztrál atomtengeralattjáró-beruházás értéke a következő három évtizedben elérheti a 245 milliárd amerikai dollárt, és mintegy 20 ezer munkahelyet teremtenek vele – közölte egy ausztrál védelmi tisztviselő kedden.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑