Cadmus fordítás Cadmus

Kínai cégek ezer iskolát építenek Irakban

2021. 12. 20.

15 nemzetközi szerződést írt alá a kínai kormány Irak vezetőivel, ezekben mélyítik a két ország kereskedelmi és oktatási kapcsolatait, jelezve, hogy Kína meghatározó szerepre törekszik Irak partnerei között, miközben az Egyesült Államok katonákat von ki a térségből – közölte a 444.hu.

Az egyik szerződés szerint kínai cégek 1000 iskolát építenek Irakban, óriási lökést adva ezzel az ország oktatási fejlesztéseinek.

Kína és Irak kereskedelmi kapcsolatai eddig is jelentősek voltak, Kína ugyanis az iraki olaj legnagyobb felvásárolója, az olaj pedig Irak legfontosabb exportcikke.

Az Egyesült Államok közben inkább leépíti a térség országaival ápolt kapcsolatait. Irakban ugyan állomásoznak még amerikai katonák, de már csak tanácsadói szerepben tartózkodnak ott, ráadásul az afganisztáni kivonulás és a nyugatbarát afgán kormány összeomlása után tovább csökkentette az amerikai befolyást.

Kína az Egy Övezet Egy Út program keretében Ázsiában, Afrikában, Európában és Latin-Amerikában is jelentős tőkebefektetőként jelent meg.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑