Cadmus fordítás Cadmus

Kínától kér segítséget Oroszország az az új bankkártyák ügyében

2022. 04. 07.

Az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók elvágták Moszkvát a globális pénzügyi rendszertől, valamint 640 milliárd dollárnyi arany- és devizatartalékának közel felétől – írta meg a Liner.hu.

Oroszország a kínai mikrochipgyártók felé fordul, hogy megkerülje a nyugati szankciókat, amelyek megnövelték a Mir fizetési rendszerhez kapcsolódó bankkártyák iránti keresletet – jelentette a Reuters.

Oleg Tiszakov, a Nemzeti Kártyás Fizetési Rendszer (NSPK) igazgatósági tagja elmondta, hogy Oroszország mikrochiphiánnyal küzd, mivel az ázsiai gyártók a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a termelést, az európai beszállítók pedig a szankciók miatt felhagytak a Moszkvával való együttműködéssel.

„Új mikrochip-beszállítókat keresünk, és [már] találtunk egy párat Kínában, a tanúsítási folyamat folyamatban van“ – mondta Tishakov egy keddi konferencián, de további részleteket egyelőre nem közöltek.

Oroszország néhány legnagyobb bankja már nem fér hozzá a SWIFT globális banki üzenetküldő rendszerhez, a Visa és a MasterCard nemzetközi fizetési kártyák pedig leállították az orosz számlák külföldi kiszolgálását. A Mir Apple Payhez való kapcsolódását a múlt hónapban szüntették meg.

Az NSPK a Reutersnek számításai szerint 2021 vége és március között több mint 2 millió Mir-kártyát bocsátott ki, a teljes forgalomban lévő kártyák száma jelenleg 116 millió.

Az összes nagy orosz bank megnövekedett keresletről számolt be a hazai kártya iránt, amelyet egyesek most a kínai UnionPayjel közös márkaként bocsátanak ki, amely a Visa és a MasterCard alternatív fizetési rendszere az oroszok külföldi vásárlásaihoz.

A Mir kártyákat egyes bankok Törökországban, Vietnamban, Örményországban, Üzbegisztánban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban és a grúziai szakadár Dél-Oszétiában és Abháziában is elfogadják.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑