Cadmus fordítás Cadmus

Kínával kötött biztonsági megállapodást a Salamon-szigetek

2022. 05. 05.

A Salamon-szigetek és Kína április közepén írt alá biztonsági megállapodást, amelynek értelmében Kína rendőri és katonai csapatokat küldhet a Salamon-szigetekre, hogy segítsenek a helyi kormánynak fenntartani a társadalmi rendet és felszámolni a belföldi fenyegetéseket.

Ezenkívül kínai hadihajók is kiköthetnek a szigetországban, hogy utánpótlást vegyenek fel. Az egyezményt többen bírálták, mert attól tartanak, hogy a régió militarizálásához vezethet.

Más országok mellett Pápua-Új-Guinea, Új-Zéland, a Fidzsi-szigetek, Ausztrália és az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki a megállapodás miatt.

A biztonsági megállapodás fontos témává vált az ausztráliai választási kampányban: az ellenzék bírálja Morrisont amiatt, hogy az egyezmény létrejötte jelentős diplomáciai kudarc Ausztrália számára.

Bár a megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, Sogavare korábban kizárta annak lehetőségét, hogy Kína katonai támaszpontot alakítson ki a Salamon-szigeteken, és hangsúlyozta, hogy az egyezség inkább az ottani kínai projektek védelmét szolgáló rendőri feladatokra irányul, mert a hagyományos partnerek számító Ausztráliával kötött megállapodások ezen a téren “nem elégségesek”.

Inváziótól tart a Salamon-szigetek miniszterelnöke, Ausztrália higgadtságra int

Ausztrália higgadtan fog reagálni Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnökének minapi indulatos beszédére, amelyben a politikus azt állította, invázió fenyegeti a szigetországot – közölte az ausztrál vezetés.

“Ebből semmi nem igaz” – szögezte le Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön újságírók kérdésére válaszolva, kiemelve, hogy konstruktívan és türelmesen fognak eljárni ebben a kérdésben.

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter pedig azt mondta, nem gondolja, hogy a Salamon-szigetek vezetőjének szavai Ausztrália ellen irányultak volna. “

Megértem a nyomást, amely jelenleg rájuk nehezedik, de a Salamon-szigetek barátként tekinthet Ausztráliára” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nem kérték fel távozásra az ausztrál erőket a szigetországból.

Manasseh Sogavare felkérésére jelenleg ausztrál katonák és rendőri erők állomásoznak a Salamon-szigeteken.

Sogavare kedden a Salamon-szigeteki parlamentben mondott indulatos beszédet arról, hogy szerinte invázió fenyegeti országát, de erre konkrét bizonyítékot nem adott, és nem is nevezte meg, mely ország részéről érzi ezt a fenyegetést.

Arra reagálva beszélt esetleges invázióról, hogy a helyi ellenzéki pártok bírálták őt amiatt, hogy nemrég biztonsági megállapodást kötött Kínával.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑