Cadmus fordítás Cadmus

Kinevezték az izraeli háborús bűncselekményeket vizsgáló bizottság elnökét

Navi Pillay, az ENSZ volt emberi jogi főbiztosa lesz az Izrael által megszállt palesztin területeken elkövetett jogsértések ügyében vizsgálódó nemzetközi bizottság elnöke – jelentette be csütörtökön a világszervezet.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa azután hozta létre a bizottságot májusban, hogy heves konfliktus tört ki Izrael és a palesztinok között. A testület két másik tagja az indiai Milun Kothari és az ausztrál Chris Sidoti – közölte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

Kothari 2000 és 2008 között az ENSZ lakhatási különleges jelentéstevője volt, Sidoti pedig ismert emberi jogi szakértő.

Navy Pillay 2008 és 2014 között volt az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A ruandai népirtás ügyében ítélkező Nemzetközi Büntetőbíróság (ICT) bírája és elnöke is volt.

Szülőhazájában, a Dél-afrikai Köztársaságban ő volt az első nő, aki 1967-ben ügyvédi irodát nyitott szűkebb pátriájában Kwa-Zulu-Natal tartományban, Itt elsősorban az apartheid ellen harcolók védője volt, bírálta a kínzásokat és sikerült kivívnia a Robben Islandon őrzött foglyok jogainak biztosítását, ahol Nelson Mandelát is fogva tartották.

A május 28-án tartott szavazáson 24 igen, 9 nem szavazattal és 14 tartózkodással fogadtak el határozatot “nemzetközi független állandó vizsgálóbizottság” létrehozásáról, amelynek feladata a májusi erőszakcselekmények során elkövetett, a nemzetközi emberiességi jogot és az emberi jogokat sértő cselekmények kivizsgálása.

Május 10. és 21. között 254 palesztin – közöttük 66 gyermek – halt meg izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben a helyi hatóságok szerint. Izraelben a Gázai övezetből kilőtt rakéták tizenkét ember, közöttük egy gyermek, egy kamaszlány és egy katona halálát okozták a rendőrség adatai szerint.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑