Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kirgizisztán jegyzékben tiltakozott tádzsik katonák behatolása miatt

2021. 06. 05.

A kirgiz külügyminisztérium pénteken tiltakozó jegyzéket adott át a biskeki tádzsik nagykövetnek amiatt, hogy aznap a területére tádzsik katonák hatoltak be.

A dokumentum szerint tádzsik katonák harci járművekkel mélyen behatoltak az ország területére az Os tartománybeli Cson-Alaj körzetében fekvő Unzsu-Bulak településnél.

A tájékoztatás szerint a nagykövettel közölték, hogy a tádzsik fél lépései sértik a felek kormányküldöttségei által korábban kötött, a közös határ megállapításáról és kijelöléséről szóló megállapodásokat. “A meglévő megállapodások ellenére a Tádzsik Köztársaság határ menti képviselői nem reagálnak, és nem veszik fel a kapcsolatot, így hiúsítva meg a feszültség enyhítését célzó tárgyalásokat” – írta a kirgiz külügyminisztérium

Közleményében a tárca hozzátette: Kirgizisztán a határ menti területeken kialakult helyzet további romlásának elkerülése érdekében azt követeli a tádzsik féltől, hogy szerelje le az Unzsu-Bulak településen elhelyezett konténereket, és vonja vissza erőit és hadfelszerelését.

A nap folyamán a kirgiz kormány sajtószolgálata arról számolt be, hogy tádzsik katonák, megsértve a két ország közötti határ jelöletlen szakaszain a határmegállapítási és demarkációs folyamat befejezéséig minden munkát tiltó megállapodásokat, éjjel egy kilométer mélységben behatoltak kirgiz területre, és konténereket telepítettek Unzsu-Bulak térségében.

A kirgíz határőrszolgálat azt közölte, hogy feszült a helyzet a Tádzsikisztánnal közös határon, ezért egységeit fokozott készültségbe helyezte.

Dusanbe azt állítja, hogy a tádzsik műveletek jogszerűek, és egyeztetett területen történnek, a tádzsik határőrszolgálat a tádzsik-kirgiz államhatár egyeztetett vonalán teljesít védelmi feladatot.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú. Ennek jelentős része vitatott terület, amelynek 580 kilométernyi szakaszáról sikerült eddig a két félnek megállapodásra jutnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – számos határmenti körzet hovatartozása vita tárgyává vált, emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki.

A helyzet április 28-án vált ismét feszültté a térségbeli kirgiz és tádzsik falvak lakói között a Golovnoj vízgyűjtő közelében, amelyet mindkét oldal sajátjának tekint. Egy nappal később fegyveres összecsapások robbantak ki a két ország katonái között. Még aznap este sikerült a feleknek tűzszünetben és a katonai alakulatok visszavonásában megállapodniuk.

A harcok miatt a helyi lakosság egy részét ki kellett telepíteni. A kirgiz egészségügyi minisztérium jelentése szerint 35 kirgiz állampolgár halt meg, és legalább 183-an megsebesültek a határkonfliktusban. Tádzsik részről 19 halottról számoltak be, a halottak között hat katona és tizenhárom civil volt, továbbá 87-en megsebesültek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑