Cadmus fordítás Cadmus

Kirgizisztán: több mint egy tucat halálos áldozata van a kirgiz-tádzsik határkonfliktusnak

2021. 04. 30.

Legalább 13 kirgiz állampolgár vesztette életét a Tádzsikisztánnal kitört határkonfliktus következtében – közölte pénteken a kirgiz egészségügyi minisztérium.

A tárca 134 áldozatról, köztük 13 halálos áldozatról számolt be egy közleményben. További két sebesült válságos állapotban van – tette hozzá a minisztérium. Az áldozatok között van egy gyerek is. Korábban a tárca három halálos áldozatról adott hírt.

A Tádzsikisztánnal közös határ menti kirgiz térség hatóságainak közleménye szerint mintegy 11 ezer lakost telepítettek ki a dél-kirgizisztáni Batken tartomány két kerületéből külön ebből a célból kialakított helyekre, de voltak köztük olyanok, akik családtagjaikhoz mentek.

A kirgiz külügyminisztérium pénteken közölte: a két ország közös csoportot hoz létre a határ menti konfliktushelyzet megoldására.

A térségbe sietett pénteken Kamcsibek Tasiev, a kirgiz nemzetbiztonsági bizottság (GKNB) vezetője – tudatta a GKNB sajtószolgálata.

Szadir Zsaparov elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd és a Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amelyet mindkét ország magának követel.

Kezdetben helyi polgári lakosok csaptak össze, majd csütörtökön fegyveres konfliktus alakult ki a két ország fegyveres erői között.

A kirgiz és a tádzsik külügyminiszter csütörtökön tűzszünetben állapodott meg, amely aznap este életbe is lépett. A felek megállapodtak a határhoz vezényelt karhatalmi erők visszavonásáról is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑