Cadmus fordítás Cadmus

Kirgizisztánban a parlament megszavazta Kubatbek Boronovot a miniszterelnöki tisztségre

2020. 06. 18.

A kirgiz parlament szerdán megszavazta az átmeneti kormány vezetőjének előző nap jelölt Kubatbek Boronovot, két nappal azután, hogy elődje, Muhammedkalij Abilgazijev egy korrupciós vizsgálat miatt benyújtotta lemondását.

A 120 tagú parlamentben a jelen lévő 116 képviselő túlnyomó többsége, vagyis 105 honatya szavazott Boronovra, aki eddig első miniszterelnök-helyettes volt, és a rendkívüli helyzetek minisztériumát vezette 2011 és 2018 között a közép-ázsiai országban. Ő látja el a koronavírus-járvány miatt létrehozott válságstáb vezetői tisztségét is.

“Mindig is a népet szolgáltam (…), és ebben a fontos tisztségben minden tőlem telhetőt megteszek, hogy továbbra is a népet szolgáljam” – jelentette ki az 55 éves politikus parlamenti beszédében.

Kedden a programja sarokpontjait ismertetve Boronov közölte, hogy kabinetje a koronavírus elleni küzdelemre és az október 4-re kitűzött törvényhozási választások előkészítésére fog összpontosítani.

Mint mondta, nem tervez jelentős változtatásokat az eddigi kabinet összetételében, ugyanakkor korábban már több miniszteri poszton, köztük az egészségügyi tárca élén is személycserék voltak.

A mintegy hatmillió lakosú Kirgizisztánban a koronavírus-járványban eddig már 2562 fertőzöttet regisztráltak 30 halálesettel.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑