Cadmus fordítás Cadmus

Kirgizisztánban letartóztattak több, a kirgiz-üzbég határmegállapodást bíráló magas rangú tisztségviselőt

2022. 10. 24.

Kirgizisztánban legalább húsz magas rangú tisztségviselőt és politikust tartóztattak le, akik bírálták a kormány Üzbegisztánnal kötött határegyezményét – derült ki a Kilim Sami nevű helyi emberi jogi szervezet hétfői bejelentéséből.

A vasárnap este letartóztatottak között tábornok, több korábbi parlamenti képviselő, az alkotmánybíróság volt tagja, volt főügyész, valamint több újságíró és aktivista is van – tájékoztatott a szervezet.

A belügyi tárca megerősítette a letartóztatások hírét, ám pontos számot nem közölt, csupán arról tájékoztatott, hogy többeket zavargások szításának gyanújával vettek őrizetbe.

A tárca szóvivője az AFP hírügynökséggel azt közölte, a letartóztatottak között van Kanatbek Iszajev volt parlamenti elnök.
A letartóztatottak az üzbég határon lévő Kempir-Abad víztározó védelmére alakult bizottság tagjai voltak. Biskek és Taskent szeptember 26-án írta alá a két ország közötti határokat rögzítő megállapodást, amely – bár támogatói hangsúlyozzák, hogy az egyezmény növeli Kirgizisztán területét – Üzbegisztánnak ítélte a víztározót. A bizottság ezt követően alakult meg.

Szadir Zsaparov kirgiz elnök leszögezte, hogy az egyezmény – amely parlamenti jóváhagyásra vár – lehetővé teszi, hogy a két ország “egyenlő mértékben” használja a víztározót, s provokációnak minősítette a megállapodás elleni tiltakozásokat. Hozzátette, hogy “a lakosság 99 százaléka támogatja az egyezményt”.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑