Cadmus fordítás Cadmus

Kiszélesítették a frontvonalat az oroszok, a legádázabb harcok Északkelet-Ukrajnában dúlnak

2024. 05. 17.

Kiszélesítette a frontvonalat az orosz hadsereg Ukrajnában. A hosszú szakasz védelme hatalmas nyomás alá helyezi az ukránokat, akik kénytelenek egyre több tartalékost bevetni. A Vovocsanszk környéki előrenyomulással Moszkvának az a célja, hogy kialakítson egy ütközőzónát. Az ukránok közben dróntámadásokkal próbálnak válaszolni: egyetlen éjszaka alatt több mint száz drónt indítottak orosz területekre.

Kamikaze drón csapódott egy olajfinomítóba Oroszországban. Az ukrán támadást követően a létesítmény kigyulladt, a lángokat azonban rövidesen eloltották. Az orosz légvédelem és a fekete-tengeri flotta – Moszkva szerint – az éjszaka során több mint száz ukrán drónt és hat vezető nélküli motorcsónakot semmisített meg.

Tűzharc alakult ki az ukrán és az orosz katonák között Vovcsanszknál. Az orosz hadsereg több irányból is támadást indított az ukrán erők ellen.

Kijev szerint csaknem 70 kilométerrel nőtt az a szakasz, ahol védekezésre kényszerülnek.

„Attól tartok, hogy ez az egész csak elterelés. Most Harkivban támadnak minket, aztán más irányból törnek majd ránk minden erejükkel. Pokrovszknál vagy Donyecknél sem könnyebb a helyzet, mint itt. Még jobban kell figyelnünk, vagy elveszíthetjük Donyecket” – értékelte a helyzetet egy ukrán katona.

A legádázabb harcok Vovcsanszkban dúlnak.

Az orosz határ közelében fekvő várost csütörtökön teljesen kiürítették az ukrán hatóságok. Sokan azonban még úgysem hagyták el otthonaikat, hogy napok óta folyamatosak a bombázások. Az utolsó lakókat rendőrök kísérték biztonságba.

„A várost folyamatosan ágyúzzák. Több mint húsz találat érte a települést csak tegnap. Veszélyes itt maradni” – értékelte a helyzetet Olekszij Harkivszkij, Vovcsanszk város rendőrfőnöke.

Romos épületek, becsapódások miatt keletkezett kráterek – ilyen nyomokat hagytak Harkiv megyében az elmúlt napok ütközetei. Habár az orosz haderő jelentős előrehaladást ért el a front északi részén, a NATO európai főparancsnoka szerint a teljes áttörésig nem juthatnak el.

„Az oroszoknak nincs meg a fölényük ahhoz, hogy áttörést érjenek el. Szerintünk nem tudják megfelelő módon összehangolni a műveleteiket. Arra képesek, hogy helyi szinten előrehaladást érjenek el, ezt láthatjuk is, de veszteségeik is vannak” – mondta Christopher Cavoli, a NATO európai erőinek főparancsnoka.

Az orosz hadsereg jelenleg nem Harkiv elfoglalására törekszik, hanem egy ütközőzónát szeretne létrehozni
az ukrán fél által lőtt orosz régiók védelmében – erről már Vlagyimir Putyin beszélt kínai látogatásának második napján.

„Ahogy már korábban is mondtam, ha az ukránok támadásai folytatódnak, akkor kénytelenek leszünk létrehozni egy biztonsági zónát. Ezen dolgozunk” – számolt be terveiről Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy legitim elnök marad-e Volodimir Zelenszkij, miután május 21-én lejár a mandátuma, Putyin azt mondta, hogy erre elsősorban Ukrajna alkotmánybíróságának, valamint politikai és jogi rendszerének kell választ adnia. Megjegyezte azonban, hogy Oroszország számára nem mindegy, kivel írhat alá fontos egyezményeket. Megerősítette, hogy kész a megállapodásra, de felhívta a figyelmet arra is, hogy

Kijev és a Nyugat nem diktálhatja Moszkvának a béketárgyalások feltételeit.

M1,Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑