Cadmus fordítás Cadmus

Kiújultak a harcok Etiópia Tigré tartományában

2022. 08. 25.

Kiújultak a harcok Etiópia északi, Tigré tartományában – jelentették be szerdán az etióp kormány és Tigré tartomány katonai vezetői.

A szemben álló felek egymást vádolják a reggeli katonai összecsapások kezdeményezésével és az egy hónapja tartó tűzszünet megsértésével.

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Az északi lázadó tartomány katonasága 2021 novemberében offenzívát indított a főváros ellen, de a kormányerők visszaverték a támadást.

A véres állóháborúnak ez év márciusában tűzszünet vetett véget. A humanitárius segélyek beengedése részben elindult, de a két fél közötti egyeztetések elakadtak.

A múlt héten Abiy Ahmed miniszterelnök szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy Tigré vezetése elutasította a feltétel nélküli tárgyalási javaslatukat, amelybe az Afrikai Uniót is bevonták volna. Tigré hatóságai viszont az Afrikai Unió erőfeszítéseit bírálták, és a tárgyalás előtt a régió alapszolgáltatásainak sürgős újraindítását követelték.

Tigré üzemanyag-ellátása június óta az ötödére esett vissza, és a telekommunikációs vonalak kikapcsolása miatt a banki szolgáltatások is szünetelnek.

A segélyek eljuttatása lelassult, és az ENSZ Élelmezési Világprogramjának múlt heti jelentése szerint a régióban továbbra is humanitárius katasztrófa fenyeget: az alultápláltság urgásszerűen nő, és a gyermekek csaknem egyharmadát érinti; 2,4 millió ember napi élelmezése bizonytalan, és a lakosságnak csaknem 90 százaléka segélyre szorul.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑