Cadmus fordítás Cadmus

Kiutazási tilalmat rendeltek el a libanoni jegybankelnökkel szemben

2023. 05. 24.

A libanoni ügyészség szerdán kiutazási tilalmat rendelt el Rijád Szalamehhel, a libanoni központi bank elnökével szemben, akit több európai országban is pénzmosással gyanúsítanak.

A 72 éves bankár a múlt héten került fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezet vörös listájára. Egy francia bíró nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Szalamehhel szemben.

A kényszerintézkedést azt követően fogadták el, hogy a bankárt meghallgatták a bejrúti igazságügyi palotában.

A jegybanki elnököt azzal vádolják, hogy csalással jelentős vagyont halmozott fel Európában.

Franciaország, Németország és Luxemburg európai nyomozói küldöttsége januárban Bejrútban járt, hogy meghallgassa Szalamehet és a libanoni pénzügyi és bankszektor más tagjait – köztük néhány közeli munkatársát – a mintegy 330 millió dolláros (102 milliárd forint) pénzmosási ügyben indított nyomozás keretében. Tavaly márciusban a három ország hatóságai több mint 130 millió dollár értékű, a nyomozáshoz kapcsolódó vagyontárgyat zároltak.

Szalamehet – aki csaknem három évtizede viseli tisztségét, és hivatali ideje júliusban jár le – egykor Libanon monetáris stabilitásának őrzőjeként emlegették. Dicsérték azért, ahogy a libanoni polgárháború utáni helyreállítás és a zavargások időszakában is irányította az ország pénzügyeit. A kis földközi-tengeri ország 2019 végén kezdődött gazdasági összeomlása óta azonban számos szakértő megkérdőjelezi a bejrúti jegybank monetáris politikáját. Libanon mindemellett nem adja ki állampolgárait.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑