Cadmus fordítás Cadmus

Kiűzték az al-Shabaab terroristáit egy kulcsfontosságú szomáliai tartományból

2022. 12. 22.

A szomáliai kormányerők visszafoglalták az al-Shabaab terrorszervezet utolsó fellegvárát is az ország központi részén található Közép-Shabelle tartományban – közölte csütörtökön Abdullahi Ali Anod, a hadsereg szóvivője Mogadishuban.

“Csapataink teljes ellenőrzésük alá vonták Runirgod körzetét” – ismertette az illetékes, aki szerint a fővárostól északra fekvő kulcsfontosságú térség visszaszerzése hatalmas győzelmet jelent a szomáliai emberek számára.

Közép-Shabelle a mezőgazdasági termelés szempontjából is fontos térség, amelynek jelentőségét felértékeli, hogy az országot évek óta rendkívüli aszály sújtja. Az ENSZ adatai szerint a lakosság csaknem fele nem jut elegendő élelmiszerhez a 16 milliós országban. A kormány azzal vádolja az al-Shabaabot, hogy az élelmiszerválságot tovább súlyosbítja a fontos infrastruktúra, illetve a piacok elleni támadásaival – jelentette az MTI.

A szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző al-Shabaab ellen, amelynek több ezer harcosa van. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából vagy zsarolásából tartja fenn magát, célja pedig az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑