Cadmus fordítás Cadmus

Klórgáztámadás Szíriában? Cáfolnak a kormányerők

A szíriai hadsereg szerdán tagadta azokat a vádakat, hogy előző nap klórgázt vetettek volna be az ostromgyűrűbe zárt Aleppo iszamista fegyveresek kezén lévő egyik kerületében.

A szíriai iszlamistákhoz köthető egyik segélyszervezet, a Fehérsisakosok szerint a damaszkuszi kormány a város asz-Szukkari nevű kerületére helikopterekről olyan hordóbombákat dobott le, amelyek klórgázzal voltak töltve.

“Nem használtunk, és nem is fogunk soha használni ilyen típusú fegyvereket” – jelentette ki a szíriai hadsereg egyik illetékese, aki névtelenül nyilatkozott. Szerinte a lázadók vádja próbálkozás arra, hogy eltereljék a nyilvánosság figyelmét a vereségeikről.

Vasárnap a szíriai kormányerők és szövetségeseik visszafoglalták az Aleppo délnyugati peremén egy hónapja elveszített területüket, és ezzel ismét bezárult az ostromgyűrű a város lázadók kezén lévő negyedei körül, ahol becslések szerint több mint 250 ezer lakos rekedhetett.

A szíriai hábor során a magukat mérsékelt ellenzéknek nevezett iszalmista fegyveres csoportok többször is vegyifegyveres támadásokkal fenyegették a szíriai lakosságot. Több felvételt is feltöltöttek  videó megosztó oldalakra, amin nyulakon mutatták be az általuk birtokolt fegyi fegyverek hatásait.

Az ENSZ által is elismertek azok a gáz és vegyi fegyver támadások amit a fegyveres csoprtok követtek el Aleppohoz közeli katonia bázison illetve a Damaszkuszhoz közeli támadás amiben 1400 ember vesztette életét.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑