Cadmus fordítás Cadmus

Kocsarján szövetsége a legnépszerűbb az örmény választás előtt

Robert Kocsarján volt örmény elnök választási szövetsége, az Armenia a legnépszerűbb Örményországban két nappal a vasárnap tartandó előrehozott parlamenti választás előtt, és utána következik a Nikol Pasinján ügyvivő miniszterelnök vezette Polgári Kiegyezés nevű párt – derül ki a Gallup intézet közvélemény-kutatásából.

Aram Navaszardjánnak, az intézet vezetőjének ismertetése szerint Kocsarján szövetségére a polgárok 28,7 százaléka szavazna, Pasinján pártjára pedig 25,2 százalékuk. A harmadik a népszerűségi listán 10,8 százalékkal a Tiszteletem! nevű tömörülés, amelyet Szerzs Szargszján volt államfő és Artur Vanecján volt nemzetbiztonsági főnök neve fémjelez.

Gagik Carukján dúsgazdag üzletember Virágzó Örményország nevű pártja 5,4 százaléknyi szavazatra számíthat a felmérés szerint, az Edmon Marukján vezette Felvilágosult Örményország pártjára a voksok 5,2 százaléka jutna.
A felmérést június 14-16. között végezték 1105 ember telefonos megkérdezésével.

Nikol Pasinján békés forradalommal került az ország élére, s azt ígérte, hogy elűzi a politikából a “korrupt elitet”. Népszerűségét azonban megtépázta, hogy Örményország a tavaly ősszel vívott harcokban több mint két évtized után elveszítette a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de a kilencvenes évek óta örmény ellenőrzés alatt álló hegyi-karabahi és azt környező területek jelentős része fölötti uralmát.

A vereség miatt tiltakozások robbantak ki az országban, s a miniszterelnök úgy látta jónak, ha előrehozott választásokat ír ki a belpolitikai válságot rendezendő. Pasinján harcias kampányt folytatott, arra kérve az országot, hogy adjon neki “acélkemény” mandátumot.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑