Cadmus fordítás Cadmus

Kolerajárvány tizedeli a háborús Jement

2017. 06. 27.

Nem elég az elhúzódó háború, a világ egyik legszegényebb, túlnépesedett, politikailag törékeny államában, Jemenben hatalmas kolerajárvány alakult ki. Április óta 1300-an haltak bele a betegségbe, s augusztusig akár 300 ezren is megfertőződhetnek, ha nem tesz valamit nagyon sürgősen a nemzetközi közösség, ha már az ország maga képtelen segíteni lakosain.

Jemen valaha az Arab-félsziget vitathatatlanul legszebb országa volt, amelyet épp természeti adottságai miatt kerestek fel a környező, rendkívül gazdag államok lakói. Mára háború dúlja, a híradásokból pedig az is kiderül, merről fúj a szél. A jemeni kolerajárványról az ENSZ szakosított szervezete, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott hírt, ezt pedig a katari al-Jazeera dolgozta fel nagy terjedelemben. Arról a tévéadóról van szó, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció be akar záratni annak elfogultsága és nagypolitikai érdekeket szolgáló műsorszerkesztése miatt. A szaúdi lapokban a jemeni járványról nemigen esik szó, ennek többek között az lehet az oka, hogy Szaúd-Arábia két éve háborúban áll Jemennel, vagyis annak legerősebb frakciójával.

Jemen ugyanis sok részre szakadt ország, ahol négy komolyabb erő is magához akarja ragadni a hatalmat. Az egyik, a szaúdiak által támogatott Abd Rabbo Mansour AL-Hadi elnök erői az ország keleti, ritkán lakott területeit ellenőrzik, valamint az övéké a stratégiai fontosságú Áden kikötője a déli parton.

A zsúfolt nyugati országrész a síitákhoz közel álló muszlim irányzatot követő húszi lázadók felügyelte terület, akik nyíltan kapcsolatban állnak Iránnal, valamint mostanában Ali Abdullah Saleh egykori elnök erőivel is, akit 2012-ben űztek el a hatalomból, de nemigen szeretné átengedni az uralkodást másnak. Emellett Jemenben nagyon aktív az al-Kaida terrorhálózat helyi ága, és az Iszlám Állam terrorszervezet is sok helyen feltűnt, igaz, befolyásuk nem hasonlítható az al-Kaidáéhoz.

A kolera manapság könnyen kezelhető betegség, csak tiszta ivóvíz, élelem és orvosi ellátás szükséges, márpedig ezek egyike sem áll rendelkezésre Jemenben. A vízhiány évtizedek óta probléma az országban, jelenleg viszont a háború miatt a betegek a kórházakba is nehezen tudnak eljutni, amelyek viszont rosszul felszereltek, nincsenek megfelelő gyógyszereik, az orvosok és ápolók pedig rendkívül fáradtak és kiábrándultak. Szaúd-Arábia a héten kinevezett koronahercege, Mohammad bin Szalman 66,7 millió dollárt adományozott tegnap a WHO-nak, hogy segítsen a kolerajárványt leküzdeni.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑