Cadmus fordítás Cadmus

Kolerás megbetegedéseket jelentettek Szíriából

2022. 09. 16.

Több mint kéttucat kolerás megbetegedést és a kórhoz köthető három halálesetet jelentettek a szíriai főváros, Damaszkusz kórházaiból – közölték hétfőn helyi egészségügyi tisztségviselők.

A fertőzés terjedésének feltételezett fő oka az, hogy az emberek szennyezett vizet ittak, valamint ilyen vízzel öntöztek növényeket egyes térségekben.

A szíriai infrastruktúra komoly károkat szenvedett a 2011 óta tartó polgárháborúban, ami miatt az ország egyes régióinak lakói nem jutnak tiszta ivóvízhez sem. Az emberéletek százezreit követelő konfliktus miatt milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat, sokan külföldre indultak, de sokan településekké nőtt sátortáborokban élnek az ország vidéki térségeiben.

A SANA állami hírügynökség Mohammed Szamer Sahrúr egészségügyi miniszterre hivatkozva közölte, hogy a tárca a tartományi hatóságokkal egyeztetve teszteli a vízminőséget, valamint egyes gyümölcsöket és zöldségeket a kórokozók után kutatva. Hozzátette, hogy az oroszágnak a központi kormány ellenőrzése alatt álló részein működő kórházak rendelkeznek a megfelelő gyógyszerekkel a kolerás esetek kezelésére.

Az északi Aleppó városában tizenöt megbetegedést regisztráltak. A kolerát egyebek között egy jégkockákat gyártó üzemben fedezték fel, amelyet be is zártak.

A minisztérium felszólította az embereket, hogy vizet csak ismert, tiszta forrásból vételezzenek, és gondosan mossák meg a gyümölcsöket és zöldségeket.

Az ország ellenzéki fegyveresek kezén lévő térségeiből három halálesetet és több megbetegedést jelentettek a hétvége során, a legtöbbet a kelet-szíriai Deir-ez-Zórból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) damaszkuszi irodája egyelőre nem kommentálta az értesülést.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑