Cadmus fordítás Cadmus

Kongó: a katolikus klérus kiáll a tüntetők mellett

2018. 01. 03.

A főváros, Kinshasa érseke szerint barbárság, amit a biztonságiak művelnek a tüntetőkkel. Az afrikai országban hatalmi harc dúl, ez vitte utcára a lakosságot pár napja. Az elnök mandátuma lejárt, de ragaszkodik a hatalomhoz.

Barbárságnak nevezte, és a leghatározottabban elítélte a kongói tüntetőkkel szembeni rendőri erőszakot a keresztény többségű afrikai ország legtekintélyesebb katolikus vezetője.

Laurent Monsengwo Pasinya bíboros, Kinshasa érseke állásfoglalását a Vatican news hasábjain tette közzé. Úgy fogalmaz, hogy a mód, ahogyan az egyenruhások felléptek a tüntetőkkel szemben, kimeríti a barbarizmus fogalmát, így nem tehet mást, minthogy elítéli, és elrettentő példaként állítja a világ elé a kongói biztonságiak akcióját.

A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában a katolikus papok biztatására vonult utcára a lakosság, miután az elnök újból elhalasztotta a választásokat. Joseph Kabila mandátuma 2016-ban lejárt, de nem hajlandó visszavonulni a hatalomból. Korábbi ígérete szerint 2017 végéig meg kellett volna lennie az elnökválasztásnak, de a határidőt végül egy évvel eltolta – a dühödt lakosság szerint csak azért, hogy legyen ideje keresztülvinni a mandátuma meghosszabbításához szükséges alkotmánymódosítást.

A Kongói Demokratikus Köztársaság 78 milliós lakosságával a legnagyobb francia ajkú ország, amelynek jelentős ásványkincsét (arany, ón, tantál, volfrám) egymással hadban álló milíciák ellenőrzik.

Az ország délnyugati részén szó szerint éhínség fenyeget – erre figyelmeztetett pár hónapja az ENSZ és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet római székhelyű intézménye, a World Food Programme. Csaknem nyolcmillió ember, köztük legalább 250 ezer gyerek szorul azonnali segítségre.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑