Cadmus fordítás Cadmus

Könnygázzal oszlattak fel egy szociális és éhségtüntetést a libanoni fővárosban

2023. 03. 23.

A Bejrút központjában, a parlamentet és a miniszterelnöki hivatalt összekötő utcából kiindult megmozdulást a banki betétesek és a volt biztonsági alkalmazottak felhívására szervezték meg. A résztvevők között nagyszámban voltak nyugdíjas rendőrök és katonák, valamint a napi anyagi gondokkal küszködő városlakók és olyan állampolgárok, akik nem tudnak hozzájutni banki megtakarításaikhoz.

A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a rekordokat döntő infláció miatt nem tudnak megélni fizetésükből, illetve nyugdíjukból; ezért éheznek, és a közüzemi számláikat sem képesek már kifizetni, nem beszélve a hozzátartozóik egészségügyi ellátásáról.

Gazdasági reformokat és jobb életkörülményeket, jobb egészségügyi ellátást, valamint a hatalmon lévő politikai elit távozását követelték.
A tüntetők egy csoportja többször is megpróbálta áttörni a kormányzati épületeket védő biztonsági kordont, és összecsapott a helyszínt biztosító rendőrökkel és katonákkal. A rendőrök könnygázzal válaszoltak, mire a tüntetők kövekkel kezdték el dobálni őket. Az összecsapások intenzitása két óra elteltével csökkenni kezdett, és a tömeg a könnygáz hatására feloszlott.

Libanonban három éve tart az a súlyos gazdasági pénzügyi és szociális válság, amelynek következtében a bankok szigorúan korlátozzák az állampolgárok által külföldi valutában felvehető készpénzmennyiséget; miközben a libanoniak többsége évek óta amerikai dollárban tartja megtakarításait. A korlátozás azt jelenti, hogy a betétesek pénzállományát részben vagy teljesen befagyasztották.

Emiatt egyre többen küzdenek komoly anyagi nehézségekkel.

A libanoni font több mint 90 százalékot veszített az értékéből az amerikai dollárral szemben, így az egyszerűbb elszámolás érdekében több kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató is áttért a dollárban való árazásra.

A libanoni hadsereg és a rendfenntartó erők szintén anyagi gondokkal küzdenek. Helyzetükön úgy próbálnak enyhíteni, hogy munkabértámogatást kapnak Katarból és az Egyesült Államokból, amire korábban sohasem volt példa. Az ötmillió lakosú közel-keleti ország helyzetét tovább nehezíti, hogy az évek óta ott élő szíriai menekültek száma eléri az egymilliót, és ők is szegénységben élik hétköznapjaikat.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑