Kopt ortodox karácsonyt ünnepeltek Budapesten

Január 6-án este nyolckor kezdődött a karácsonyi liturgia a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban, Khalil Youssef esperes vezetésével.

A kopt ortodoxok más görögkeleti egyházakhoz hasonlóan január 7-én ünneplik a karácsonyt. A január 6-i budapesti előesti liturgia prédikációjaként Khalil Youssef esperes arab nyelven felolvasta II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka karácsonyi üzenetét.

Alexandria 118. pátriárkája köszöntötte a híveket a 2020-as év kezdetén. Szavai szerint Krisztus születésekor a keleti bölcsek három ajándékot nyújtottak át, melyek az ember életét jelképezik. Az ember életének napjai hasonlóak az aranyhoz, tömjénhez és a mirhához.

Krisztus születése által Isten három ajándékot ad nekünk, hogy az ember visszaszerezze a méltóságát:

1. Az emberi méltóság úgy valósul meg, ha az ember átéli a szeretetet, mint a betlehemi pásztorok tették.

2. A keleti bölcsek jóra vágyók voltak, és határozott döntést hoztak, amikor elindultak megkeresni Jézus születésének helyét. Jóra vágytak, és jót tettek. A jótéteményekre emlékezve gondoljunk azokra is, akik befogadták a mindenórás kismamát. A második isteni ajándék tehát a jóra tesz képessé bennünket.

3. A harmadik ajándék a szépség megtapasztalása. Krisztus Urunk születése szépséges látvány, az angyalok kórusával, akiknek örömteli kiáltása is a szépséget fejezi ki. „A szépség megragadó erő, amelyet megtapasztal az az ember, aki Istennel él” – fogalmazott Tavadrosz pátriárka. – Isten Krisztus születésekor feltárta előttünk a szépséget, megtanított rá, hogy gyönyörködjünk benne és ajándékozni tudjuk.

Az emberi élet napjaiban ott rejtőzik az Istentől kapott szépség ajándéka.

Ezt a három ajándékot szemléljük a születés történetében. Az Úr születése új kezdet, új öröm; általa kezdhet minden ember egy újabb évet, amelyben dicsőítheti Istent – zárta karácsonyi köszöntőbeszédét a pátriárka.

A kelet-európai kopt ortodox egyházmegye központja Magyarország; az egyházmegye területéhez tartozik hazánkon kívül Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovénia. 2017. december 9-én iktatták be az akkor létrehozott új egyházmegye püspökét, Ava Giovannit.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Kurír 

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑