2019. 01. 06.

Kopt templom mellett akartak robbantani a terroristák

Egy rendőrségi tűzszerész életét vesztette, amikor hatástalanítani próbált egy robbanó szerkezetet, amelyet ismeretlenek egy kopt templom közelében helyeztek el Kairó egyik keleti elővárosában szombaton.

Az egyiptomi biztonsági szervektől származó információ szerint a házi készítésű bombát Nasr City-ben, a Szűz Mária templom mellett találták a rendőrök egy kézitáskában, két nappal a kopt karácsony előtt. A tűzszerész megpróbálta hatástalanítani a szerkezetet, amely azonban felrobbant. A tűzszerész életét vesztette, és legalább két katona megsebesült. A rendőrség lezárta a templom környékét. Eddig senki nem jelentkezett a merénylet megtervezőjeként.

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai. A közösség tagjai az elmúlt években számos támadás áldozatai voltak.

2017. április 9-én Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában robbant fel pokolgép a virágvasárnapi mise idején, amikor mintegy kétezren tartózkodtak a templomban. A robbanás legkevesebb 27 embert megölt és 78-at megsebesített. Pár órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál, 16-an meghaltak és legalább 41-en megsebesültek. E támadások elkövetőjeként akkor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Néhány héttel később ugyanez a szervezet adta nevét ahhoz az akcióhoz, amely során az ország déli részében fekvő el-Míneja tartományban 26 ember – köztük sok gyerek – meghalt, és huszonöt megsebesült. Kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint 200 kilométerre délre található Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor maszkos, egyenruhás támadók Adva városánál a Felső-Egyiptomba vezető úton megállították a menetet és automata fegyverből tüzet nyitottak rájuk.

Tavaly novemberben kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak fegyveresek, legalább heten meghaltak, tizenkilencen megsebesültek. Akkor is az Iszlám Állam vállalta a tettet.

Magyar Idők – MTI

, , , ,
Back to Top ↑