Cadmus fordítás Cadmus

Koránt is égettek a Törökország elleni tüntetésen Stockholmban

2023. 01. 21.

Koránt is égettek a Törökország és a NATO-csatlakozás elleni tüntetésen szombaton Stockholmban, ami tovább mélyítette a két ország közötti feszültséget, miközben Svédországnak szüksége van a török jóváhagyáshoz a NATO-csatlakozáshoz.

“A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. (.) Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket” – közölte a török külügyminisztérium.

A tárca azután adta ki a közleményt, hogy a török nagykövetség közelében, fémkordonok védelmében és erős rendőri biztosítás mellett egy radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.
Az “iszlamofób provokációkat” visszataszítónak nevezve elhatárolódott a történtektől a svéd külügyminiszter is.

“Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a kifejezési szabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket” – írta Twitter-üzenetében Tobias Billström.

“Ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni” – mondta egyebek mellett több mint egyórás szónoklatában a gyakorlott Korán-égető Rasmus Paludan, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője, aki svéd állampolgár is egyben.

A rendőrség pénteken úgy ítélte meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a svédországi szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását.

Rasmus Paludan akciójának rendőrségi engedélyében az szerepelt, hogy az iszlám és az ellen tiltakozik, amit ő Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a svédországi szólásszabadságba való beavatkozási kísérletének nevez.

Egy másik tüntetést a kurdokkal valós szolidaritás jegyében és Svédország NATO-csatlakozása ellen tiltakozva tartottak szombaton Stockholmban. Törökbarát demonstrálók egy csoportja pedig a török nagykövetség közelében tartott gyűlést. Mindhárom megmozdulást engedélyezte a rendőrség.

A kurdpárti, NATO-csatlakozást ellenző tüntetésen, amelyen a szónokok egy, “Mi mind PKK vagyunk” feliratú transzparens előtt álltak, több száz kurdbarát és baloldali radikális szimpatizáns vett részt. A svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként Ankara a más országok mellett Törökországban, Svédországban és az Egyesült Államokban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadatását követeli. A rendőrség szerint mindhárom tüntetés békésen zajlott.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑