Cadmus fordítás Cadmus

Kormányellenes tüntetéseket tartottak Irakban, többen meghaltak

2020. 11. 29.

Legalább nyolcan életüket vesztették több iraki városban kormányellenes tüntetéseken, amelyeket a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére tartottak meg – közölték szombaton egészségügyi tisztségviselők.

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hívására tízezrek vonultak utcára Bagdadban és más városokban pénteken.

Násziríjában kormányellenes tüntetők megpróbálták feltartóztatni Szadr híveit, mire összecsapások törtek ki a két tábor között, amelyekben legalább hét kormányellenes tiltakozó életét vesztette, és mintegy nyolcvan megsebesült.

Ezt követően Szadr hívei felgyújtották a kormányellenes megmozdulások résztvevőinek sátrait, amelyet a Násziríja központjában található Habúbi téren vertek fel. Az Irak déli részén található város a politikai elit elleni tüntetések egyik központja.

Szadr egy befolyásos parlamenti frakció vezetője, és azért hívta össze híveit, hogy a jövő évi választásokon való tömeges részvételre buzdítsák az irakiakat.

A kormányellenes tüntetők viszont nem bíznak a hitszónokban, aki korábban igyekezett felhasználni őket céljai elérésére, majd megvonta tőlük támogatását.

Kutban egy ember vesztette életét a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban. Eközben az egy évvel korábbi megmozdulások áldozatairól is megemlékeztek Násziríjában. 2019. november 28-a volt a tavalyi kormányellenes tüntetések egyik legvéresebb napja: akkor legalább negyvenöten vesztették életüket Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban.

A tavalyi tüntetéshullám hatására lemondott Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök, és helyét Musztafa al-Kádimi vette át. Kádimi teljesítette a tiltakozók egyik legfontosabb követelését, és előrehozott választást írt ki, amelyet a tervek szerint 2021 júniusában rendeznek meg.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑