Cadmus fordítás Cadmus

Kötelezővé tették Afganisztánban a tálibok vezetője nevének megemlítését a pénteki imák során

2022. 06. 01.

Kötelezővé tették az Afganisztánban hatalomra került tálibok a radikális iszlamista mozgalom legfőbb vezetője, Hibatullah Ahundzada molla nevének megemlítését a pénteki imák során – adta hírül kedden a Hama Press afgán hírportál.

Mavlavi Abdul Manan Madani, a tálibok mekkai zarándoklatért felelős, illetve iszlámügyi és jótékonysági hivatalának vezetője Gazni tartományban egy hétfői tanácskozáson kijelentette, hogy a tálibok már elő is készítették a prédikációk megfelelő szövegét.

A rendelet szerint “a tálibok vezetője nevének említése a pénteki imák során kötelező”.

A tálibok délkelet-afganisztáni Gazni tartományért felelős információs és kulturális igazgatósága egyben óva intette a hitszónokokat, hogy amennyiben nem tesznek eleget a rendeletnek, súlyos következményekkel kell számolniuk.

Hatalomátvételük után a tálibok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Akkor azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik a korábbi évekhez képest.

A hatalomátvételkor tett ígéreteik ellenére a tálibok az utóbbi hetekben ismét erőteljesen korlátozni kezdték a szabadságjogokat, különösen, a nők jogait.

Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője például májusban azonnali hatállyal elrendelte, hogy a nőknek a teljes testet elfedő burkát kell viselniük nyilvános helyeken, és egyben azt is javasolta, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat.

Utasították a televíziókat is: gondoskodjanak arról, hogy a műsorvezetőnők takarják el az arcukat adás közben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑