Cadmus fordítás Cadmus

Kövér László: Hazánk támogatja az egyiptomi törekvéseket

Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója Egyiptom stabilitása megőrzésének, és ebben szilárd támasza Egyiptomnak az Európai Unióban – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, amikor egyiptomi hivatalos látogatásának második napján találkozott Abdel-Fattáh esz-Szíszi köztársasági elnökkel Kairóban.

Az Országgyűlés sajtófőnöke által az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közlemény szerint a házelnöknek és az Egyiptomi Arab Köztársaság elnökének 2015 júniusa óta ez volt a harmadik személyes megbeszélése, ami mellett a miniszterelnöki és a házelnöki találkozók is jelzik a két ország közti politikai párbeszéd kiteljesedését.

Magyarország baráti ország – mondta az egyiptomi köztársasági elnök, hozzátéve: országaik együttműködését különleges, stabil és hosszútávra visszatekintő, az elmúlt években különösen fejlődő kapcsolatrendszer jellemzi, amit a fent említettek és a külügyminiszterek megbeszélései mellett a kormányközi gazdasági vegyes bizottság ez év decemberében sorra kerülő tanácskozása egészít ki.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi nagyra értékelte azt a támogatást, amelyet Magyarország saját jogon, valamint a V4-ek elnökeként nyújt Egyiptomnak az Európai Unióval való együttműködés során, valamint kérte Magyarország további támogatását abban, hogy az EU országai értékeljék azt az elszánt küzdelmet, amelyet az egyiptomi vezetés az észak-afrikai térség stabilitásának biztosítása érdekében a szélsőségesek és a terrorizmus ellen folytat – áll a közleményben. Szíszi szerint ennek az erőfeszítésnek a bizonyítéka, hogy 2015 szeptembere óta egyetlen illegális migránsokat szállító hajó sem hagyta el Egyiptom partjait.

Az újabb találkozó is bizonyíték rá, hogy Magyarország és Egyiptom kapcsolata különleges

Az Országgyűlés elnöke köszönetét fejezte ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöknek azért a következetes politikáért, amit az egyiptomi vezetés és személy szerint a köztársasági elnök tanúsít az egyiptomi keresztények, a kopt közösség védelme érdekében, és azért, hogy őket egyenjogú, államalkotó közösségként ismerik el. Mint mondta, e közösség társadalmi megbecsülése, jogainak és vallásgyakorlásának biztosítása hozzájárul az ország hosszú távú stabilitásához.

Kövér László Kairóban találkozott Seríf Iszmáíl miniszterelnökkel is, aki szintén arról biztosította tárgyalópartnerét, hogy a kopt keresztény lakosság alapvető strukturális részét képezi az egyiptomi lakosságnak.

Az egyiptomi kormányfő szorgalmazta a két ország közti gazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatok fejlesztését és az állami ösztöndíjjal egymás országaiban tanuló egyetemi hallgatók létszámának kibővítését – áll a közleményben.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑