Cadmus fordítás Cadmus

Közel 5 millió gyerekre vár éhezés Szíriában

2020. 09. 29.

 Már 4,6 millió gyerekre vár éhezés Szíriában, az utóbbi fél évben 700 ezerrel nőtt a számuk – figyelmeztetett kedden a Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet.

A táplálkozási gondot nemcsak az immár évtizedes belháború, hanem a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések is okozzák.

A szervezet közelmúltbeli felmérése szerint Szíriában a gyerekek kétharmadának legalább három hónapja nem jutott egyetlen alma, narancs vagy banán sem. Az ország északkeleti részén – amelyet a Szíriai Demokratikus Erők uralnak – a gyerekek csaknem negyede legalább kilenc hónapja nem evett egyet sem a nevezett három gyümölcsből.

A segélyszervezet tapasztalata szerint minden nyolcadik gyermek krónikusan alultáplált, testi fejlődése elmarad az életkorának megfelelőtől.

Szíriával szemben hozott nyugati szankciók és a szomszédos Libanon pénzügyi válsága is nehezíti a megélhetést.

A családok kénytelenek elhagyni a húsfélék, gyümölcsök, zöldségek vásárlását, és jószerivel csupán rizsen és más gabonaféléken élnek heteken át. A Save the Children a helyzet érzékeltetése végett példaként említi, hogy felmérői találkoztak olyan asszonnyal, aki – elmondása alapján – három héten át kuporgatott egyetlen almára, amelyet azután ötfelé vágva osztott szét családjának.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑