Cadmus fordítás Cadmus

Közel kétmillióan kaphattak eddig migránskártyát

2019. 04. 20.

A kétmillióhoz közelít azoknak a migránsoknak a száma, akik az utóbbi években Görög- és Törökországban egyénileg vagy családosan hozzájuthattak az unió által támogatott migránskártyákhoz. A program számos kérdést vet fel, ráadásul rendkívül költséges is, ennek ellenére Brüsszel és az ENSZ a kiterjesztését, nem pedig a leállítását tervezi.

Megközelíti a kétmilliót azoknak a migránsoknak a száma, akik az utóbbi években az Európai Unió (EU) és az ENSZ különböző programjaiban pénzzel feltöltött bankkártyákat kaptak vagy azok előnyeiben részesültek – derült ki az interneten fellelhető hivatalos adatok összesítéséből.

A bevándorláspárti ellenzék által hol tagadni, hol bagatellizálni próbált akciók nem mellesleg több mint másfél milliárd eurójába, azaz közel ötszázmilliárd forintjába kerültek az uniós adófizetőknek az utóbbi években.

A szolgáltatás elviekben csak a regisztrált menedékkérőknek jár, a jogosultságot viszont nehéz, a kedvezményezett személyazonosságát és szándékait pedig gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a hazánkban elfogott és az Iszlám Állam hóhéraként azonosított Hasszán F. is kapott korábban migránskártyát.

Az EU két kártyaprogramban érintett. Az egyik az Emergency Social ­Safety Net (sürgősségi szociális biztonsági háló, ESSN), amelynek beindításáról és kezdeti eredményeiről két éve a Finan­cial Times is tudósított.

A Törökországban tartózkodó migránsok számára kitalált ESSN és a kártyarendszer pénzügyi alapjában akkor, 2017 januárjában 348 millió euró volt, s az illetékesek úgy becsülték, hogy hat hónapon belül 200 ezer családnak, ezzel pedig körülbelül egymillió embernek nyújtanak majd támogatást. A program honlapja szerint a tervet sikerült bőségesen túlteljesíteni.

Az Essncard.com oldalon az akciót az unió valaha volt legnagyobb humanitárius projektjeként hirdetik, nem véletlenül: 2018 elejére ugyanis közel egymilliárd eurót öntöttek bele és 1,4 millió embert értek el vele.

A másik migránskártyaprogram pedig már az unió határain belül, Görögországban működik. Ez az Emergency Support to Integration & Accommodation (sürgősségi integrációs és elszállásolási támogatás, ESTIA) része, amit Brüsszel az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR) közösen indított el.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Nagy Áron

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑