Cadmus fordítás Cadmus

Közeledhet egymáshoz a Közel-Kelet két nagy riválisa

2021. 12. 15.

Rijád rendezett kapcsolatokra törekszik Teheránnal, a két ország az elmúlt években többször is egyeztetett, egyebek között az iráni nukleáris programról – közölte kedden a szaúdi külügyminiszter az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) rijádi csúcstalálkozójának záróülésén.

Fejszál bin Farhán Ál Szaúd reményét fejezte ki, hogy a két ország a jövő felé tekint, kapcsolataik pedig együttműködésen és kölcsönös tiszteleten alapulnak majd. Csalódottságát fejezte ki mindazonáltal a 2015-ös iráni atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalások megrekedése miatt. Hozzátette: Rijád szorosan figyelemmel követi az egyeztetéseket, kiemelve, hogy Szaúd-Arábia lehet a leginkább fenyegetett helyzetben a síita állam nukleáris fejlesztései miatt.

Irán merev álláspontja nem igazán ad okot az optimizmusra – jegyezte meg, rámutatva arra, hogy a bécsi megbeszélések a kezdeti kisebb sikerek után megakadtak.

A csúcstalálkozón Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szintén leszögezte, hogy Irán nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját komolyan és hatékonyan kell kezelni.

A héten szaúdi és iráni tisztségviselők a jordániai fővárosban, Ammánban ültek tárgyalóasztalhoz, a megbeszélésen biztonsági kérdések kerültek előtérbe.

Irán és Szaúd-Arábia egymás régiós riválisai, a két országnak több vitás ügye is van.

A Szaúd-Arábiával szomszédos Jemenben dúló polgárháborúban szintén ellentétes oldalt képviselnek: Rijád és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a harcokba a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán, míg Teherán a kormányellenes húszi lázadókat segíti. A húszik gyakran lőnek ki rakétákat, lövedékeket és indítanak robbanóanyaggal megpakolt drónokat szaúdi területre.

Porfolio.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑