Cadmus fordítás Cadmus

Kudarcba fulladhat a líbiai választás

2021. 12. 15.

Veszélybe került a december 24-ére tervezett líbiai elnökválasztás, amellyel véget kívánnának vetni a több mint egy évtizede zajló polgárháborúnak – írja a The Guardian.

A líbiai választási bizottság elmondása szerint nem tudja kihirdetni, hogy kik az elfogadott elnökjelöltek a több mint 100 jelentkezőből, mivel folyamatosak a jogi kifogások. Mivel a választásig már csak kevesebb mint két hét van hátra, gyakorlatilag kampányolásra sincs idő.

Korábban a választási bizottság kizárta a néhai diktátor, Moammer el-Kadhafi fiát, Szaif al-Iszlám Kadhafit az indulók közül, de december elején egy bírósági ítélet megsemmisítette a bizottság döntését, így az ifjabb Kadhafi mégiscsak elindulhat az elnöki székért.

Mohammed Dbeibah, Líbia átmeneti egységkormányának elnöke, illetve az ország keleti felét uraló hadúr, Halífa Haftar tábornok indulását időközben jóváhagyta a testület. Amikor az átmeneti kormány fejévé választották, Dbeibah ígéretet tett arra, hogy nem indul az elnökválasztáson. Most azonban azt mondja, ez csak morális ígéret volt, aminek nincs jogi kötőereje.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatják el.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑