Cadmus fordítás Cadmus

Külföldről irányítja az afganisztáni ellenállást az ifjú oroszlán

2022. 01. 16.

Ketten meghaltak, egy ember pedig megsebesült vasárnap az északkelet-afganisztáni Tahár tartomány egyik falujában sorra került összecsapásban. A helyiek szerint a lövöldözés akkor kezdődött, amikor tálib fegyveresek érkeztek, hogy letartóztassák „Askár parancsnokot”, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) egyik helyi vezetőjét – írta meg a Magyar Hang.

Az egyik tálib meghalt, a másik megsérült, de az NRF egyik tagja is életét vesztette. A tálibok tehát a mai napig nem adták fel, hogy kézre kerítsék az ellenállás résztvevőit, mert attól tartanak, hogy könnyen megismétlődhet az a forgatókönyv, amit a kilencvenes években egyszer már megtapasztalhattak.

Az NRF magját ugyanis azok az afgán mudzsáhid harcosok jelentik, akik a történelem során már többször felhívták magukra a figyelmet a híres Pandzssir-völgyben (Panjshir). Az Ahmad Sah Maszúd által vezetett ellenállási mozgalom a szovjet–afgán háborúban a megszálló erők kilenc offenzíváját verte vissza, amelyekben a szovjetek súlyos veszteségeket szenvedtek.

A sziklás hegyekkel körbevett terület kitűnő rejtekhelyet biztosított az ellenállóknak, akik taktikája általában az volt, hogy a völgy bejáratánál beengedték a szovjeteket, majd a magaslatokról sorra levadászták őket. A kilencvenes években aztán a tálibok jutottak hasonló sorsra, akiknek minden, a völgy elfoglalására tett kísérlete kudarcot vallott.

És bár a szélsőséges iszlamisták néhány nappal a 2011. szeptember 11-ei terrortámadások előtt meggyilkolták a „Pandzssir oroszlánját”, az ellenállók az Északi Szövetség keretében óriási segítséget nyújtottak az amerikaiaknak a tálib rezsim felszámolásában.

Most, az augusztusi hatalomátvétel után az ellenállók újra elővették fegyvereiket, és megalakították az NRF-et, amelyet „második ellenállásnak” is neveznek, utalva arra, hogy a szervezet vezetője, Ahmad Maszúd meggyilkolt apja örökségét viszi tovább.

A szeptember közepéig tartó heves összecsapásoknak több mint ezren estek áldozatul a Pandzssir-völgyben, ám annak ellenére, hogy a tálibok végül kitűzték zászlajukat a tartomány fővárosa, Bazarak központjában, és a mozgalom két vezetője, az ifjabb Ahmad Maszúd és Amrullah Szaleh volt alelnök Tádzsikisztánba menekült, az ellenállás mégsem ért véget – a konfliktus inkább átalakult.

Az NRF ugyanis mostanra már nem korlátozza tevékenységét a Pandzssir-völgyre. Ali Nazari, Maszúd külpolitikai tanácsadója nemrég a The Diplomat külpolitikai lapnak elmondta: a szervezetnek jelenleg 17 bázisa van a völgyben, amelyeket jól védenek.

A teljes, eredeti írást ide kattintva olvashatják el.

 

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑