Kurd civilekkel végzett a török támogatású iszlamista milícia

Legkevesebb kilenc kurd civillel, köztük a szíriai kurd közösség egyik politikai vezetőjével végzett a Törökország által támogatott iszlamista milícia Szíria északi részén – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szombaton.

Az OSDH úgy tudja, hogy a kurd civileket Tel Ábjad különböző pontjain ölték meg. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd milícia politikai szárnya, a Szíriai Demokratikus Tanács szerint az áldozatok egyike a 35 éves Hevrin Hálaf, aki a Szíriai Jövő párt főtitkára és a tanács egyik vezetője volt. A tanács szerint a Törökország által támogatott iszlamista milicisták sofőrével együtt kirángatták az autójából a Kamishli és Manbedzs közötti úton, és agyonlőtték.

A Yeni Safak nevű török kormánypárti lap úgy számolt be Hálaf meggyilkolásáról, hogy „sikeres műveletben végeztek” a politikai vezetővel, aki a lap szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű „terrorszervezet” egyik politikai szervezetét vezette. Az YPG nevű kurd milíciát Törökország terrorszervezetnek tekinti, és ez a milícia adja az SDF gerincét.

Brett McGurk, az amerikai elnök korábbi különmegbízottja, aki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalíció tevékenységét koordinálta megrökönyödésének adott hangot a Twitteren, amiatt, hogy egy 35 éves, az arabok, a keresztények és a kurdok egyesítésén dolgozó, fegyvertelen nő meggyilkolását a Yeni Safak sikeres akciónak minősítette.

„Úgy tudni, Hevrin Hálafot kirángatták az autójából és agyonlőtték. Ez háborús bűn” – fogalmazott McGurk. A szombaton meggyilkolt civilekkel immár 38-ra emelkedett az északkelet-szíriai török offenzíva halálos áldozatainak száma. Törökország eddig négy katona elvesztéséről számolt be, 18 civil halt meg a határ török oldalán a kurdok által Szíriából kilőtt rakéták miatt.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) iszlamista fegyveres csoport szerdán támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Ankara célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahova a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑