Cadmus fordítás Cadmus

Kurd felkelők kezében az európai heroinkereskedelem

2017. 08. 30.

A török rendőrség szerint az Európába irányuló heroinkereskedelem 80 százalékát a törökországi kurdok függetlenségért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellenőrzi.

Az adatokat a törökországi drogkereskedelem helyzetéről szóló jelentésben hozták nyilvánosságra a helyi hatóságok. Az összeállítás szerint az Ankara által terrorszervezetnek tekintett felkelőcsoport 1,5 milliárd dollárnyi jövedelemre tesz szert évente az illegális tevékenységnek köszönhetően.

A rendőrségi jelentés rávilágít arra, hogy a török-iráni határvidéken jelentős hálózattal rendelkező szervezet könnyen át tudja csempészni az elsősorban Afganisztánból származó heroinszállítmányokat, amelyeket később az európai piacon értékesítenek. Ankara szerint a PKK elsősorban a drogkereskedelemből szerzett bevételekkel biztosítja hadianyag utánpótlását.

A kurd felkelők közel négy évtizede folytatnak harcot a török kormányerőkkel a túlnyomórészt kurdok lakta délkelet-törökországi régió függetlenségéért.

Kurd fiúk épületromok közt talált lövedékmaradványokat mutatnak a délkelet-törökországi Sirnak tartomány székhelyén, Sirnakban 2016. március 3-án. Egy nappal korábban részlegesen feloldották a kijárási tilalmat a térségben, három héttel az után, hogy befejeződött a török kormány biztonsági akciója a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen – Forrás: MTI/EPA/Cem Turkel

Pár évnyi tűzszünetet követően 2015 nyarán kiújultak a harcok a szemben álló felek között. Az összecsapásokban több ezren vesztették életüket, köztük számos civil. A török hadsereg nehézfegyvereket és vadászgépeket is bevetett a városokban megbúvó gerillák ellen.

Orientalista.hu – Hürriyet Daily News, hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑